nieuws

‘Verzekeraars zelf schuldig aan fiscale maatregelen’

Archief

Verzekeraars hebben zelf schuld aan de fiscaalonvriendelijke maatregelen die de overheid per 1 januari wil invoeren. Met name de afschaffing van de basisaftrek lijfrente hebben verzekeraars over zichzelf afgeroepen.

Onder meer deze conclusies trekt bestuursvoorzitter Niek Hoek van Delta Lloyd in het maandblad Bank- en Effectenbedrijf. Volgens de topman hebben verzekeraars op een negatieve manier de aandacht van de politiek getrokken door “te agressieve marketing, mailings in de teneur van: ‘draai de fiscus nog een laatste pootje uit’ en onduidelijke rente- en provisiestructuren”. Eerder kwamen Gerrie Dietvorst (Interpolis) en René van der Smeede (Zwitserleven) tot dezelfde (zelf)kritiek.
Volgens Hoek waren de fiscaal gedreven productadvertenties koren op de molen van Den Haag. “Dat voedde de gedachte dat verzekeraars een soort geldmachines zijn die alsmaar rijker en vetter worden en ook nog geld in eigen zak steken voor opties.”
Hij bestrijdt de gedachte, geuit door Zalm en Doctors van Leeuwen, dat de bedrijfstak wat lui en vadsig was geworden, zodat het tijd werd voor enige loutering. “Ik denk niet dat we lui en vadsig zijn. Er wordt hier keihard gewerkt […] En louteren, tja. Ik zie nu een deel van het intermediair door het ijs zakken en in de levensfeer zal het aantal partijen behoorlijk afnemen. Bij laag water komt het wrakhout nu eenmaal boven drijven.”
De veranderingen met betrekking tot transparantie in producten en toezicht op verzekeraars en intermediair, juicht de bestuursvoorzitter toe. “Dat het product transparanter en klantvriendelijker wordt gemaakt, is bittere noodzaak. Dat er gedegen toezicht wordt gehouden op verzekeraars, pensioenfondsen en intermediairs, is alleen maar goed voor de bedrijfstak.”
Acquisities
Volgens Hoek is Delta Lloyd – de vierde verzekeraar van ons land – er niet op uit om in een groter aantal (Europese) landen acquisities te gaan doen. De Aviva-dochter beperkt zich vooralsnog tot haar toegewezen werkgebied: Nederland, België en Duitsland. “Ik heb wat dat aangaat wat van onze Engelse collega’s geleerd. Die wilden overal hun vlag neerzetten. Maar dan heb je overal kleine verzekeringsbedrijfjes die niet kunnen concurreren. Dat is een ramp, met name in schadeverzekeringen, maar ook in leven. Als je niet voldoende omvang hebt en je zet op een heleboel plaatsen kleine bedrijfjes neer, is dat een garantie om veel geld kwijt te raken.”
Overigens verwacht Hoek in ons land een verdere sanering van het aantal verzekeraars. “Ik denk dat er een enorme shake-out van kleinere spelers komt. Daar hoeven we niet tien jaar op te wachten. Dat gaat zich de komende twee, drie jaar afspelen.” Niek Hoek: “Aandacht Den Haag is getrokken door agressieve marketing…”

Reageer op dit artikel