nieuws

Vereniging Eigen Huis breidt hypotheekadvisering uit

Archief

Consumenten die een hypotheekadvies aanvragen bij Vereniging Eigen Huis kunnen zich straks laten bijstaan door een erkend hypotheekadviseur. De woonconsumentenorganisatie streeft daartoe naar een landelijk dekkend netwerk van zestig tot tachtig persoonlijk erkende hypotheekadviseurs.

Eigen Huis biedt haar 633.000 leden via de site (www.eigenhuis.nl) de mogelijkheid om maximaal drie hypotheekoffertes aan te vragen van ruim tweeduizend productvarianten van zestig geldverstrekkers. Het voordeel voor de leden is dat zij bij het sluiten van een hypotheek geen afsluitprovisie betalen van 1% over de hypotheeksom van gemiddeld ( 512.000, zegt Henk Folkerts van Capital Care waarmee Eigen Huis exclusief samenwerkt. Het Haagse facilitair bedrijf is eigendom van mededirectielid Frans Ramselaar.
Om meer klandizie aan te trekken, wordt de website binnenkort ook opengesteld voor niet-leden. Zij kunnen alleen kennisnemen van producten, voorwaarden en tarieven. Om offertes aan te kunnen vragen, moet men lid zijn van de vereniging. “Dat is de trigger voor Eigen Huis die zich ten doel heeft gesteld uit te groeien naar een vereniging van meer dan één miljoen leden”, aldus Folkerts.
Adviseur
Om woonconsumenten desgewenst te kunnen voorzien van een persoonlijk advies streeft Capital Care naar een landelijk netwerk van maximaal tachtig gecertificeerde hypotheekadviseurs. “Een erkende hypotheekorganisatie is dus niet voldoende, want dat biedt geen garantie dat de consument ook een erkend adviseur over de vloer krijgt”, benadrukt Folkerts. Dat neemt niet weg dat op elk moment kan worden gestart met de twintig hypotheekadviseurs in loondienst die nu op het kantoor van Eigen Huis in Amersfoort werkzaam zijn. “Zij hebben al aangegeven in principe bereid te zijn om ook het land in te gaan. De kosten voor de consument zijn in dat geval ( 250.”
Folkerts verwacht dat de zoekmachine waarmee de dichtstbijzijnde hypotheekadviseur straks kan worden gevonden eind dit jaar operationeel wordt op de website van Eigen Huis. “In principe is de zoekmachine klaar, maar er moeten nog enkele praktische zaken worden geregeld, zoals wat doe je als de consument een offerte aanvraagt bij een geldverstrekker waarmee de gekozen adviseur geen relatie onderhoudt? Het makkelijkst zou zijn dat de geldverstrekker een agentschap verleent. Als dat niet mogelijk is, zal de post via onze fysieke outlet Hypotheekformatie lopen, die in principe met alle geldverstrekkers zaken kan doen.”
Voor deze constructie zou zijn gekozen, omdat Capital Care “geen provisieafhankelijke activiteiten mag ontplooien”. Overigens, valt Hypotheekformatie (www.hypotheekformatie.nl), met vestigingen in Den Haag en Zoetermeer, indirect onder Conact Group waar ook Capital Care deel van uitmaakt. Conact Group is eigendom van Ram Holding, waarvan Frans Ramselaar enig aandeelhouder is.
Vast tarief
Voor het sluiten van de hypotheek brengt Capital Care een vast bedrag van ( 1.500 aan transactiekosten in rekening: ( 750 voor de lening en ( 750 voor de daaraan verbonden spaar- of beleggingspolis. Folkerts: “Dit bedrag is ongeacht de hoogte van de hypotheeksom, de looptijd van de lening, en de hypotheekvorm. Bij een aflossingsvrije hypotheek wordt er door ons geld op toe gelegd, aan alle overige hypotheekvormen wordt eraan overgehouden.”
Uitgaande van een gemiddelde spaar- of beleggingshypotheek van vijf ton komt dat neer op ( 8.500 aan provisie, die ten goede moet komen aan de klant. “Hoe we dat doen, staat nog niet helemaal vast. De geldverstrekkers staan ons niet toe om de korting in het hypotheektarief te verwerken en op de website te presenteren. Het laatste wat zij willen, is dual-pricing. Een deel van de provisie wordt daarom verrekenend met de afsluitprovisie en we bezinnen ons nog op een vergoeding van de taxatie- en notariskosten. Of het daartoe ook komt, hangt af van de resultaten van de kwartaalevaluaties.”

Reageer op dit artikel