nieuws

Verdachte in Bouwman-zaak: ‘Geen sprake van fraude’

Archief

“Volgens mij is de enige fout geweest dat er aan vermogensbeheer is gedaan zonder vergunning. Van beleggingsfraude en geknoei met leasecontracten en hypotheken is bij mijn weten geen sprake geweest. Er zijn geen gelden weggesluisd, er is helemaal met niets geknoeid.”

Dat zegt Dita Leeuwerik, één van de verdachten in het strafrechtelijke onderzoek naar het faillissement van Bouwman Consultancy. In het faillissement van de Drentse tussenpersoon, voor ( 12,6 mln gefinancierd door Aegon, is zo’n ( 6 mln aan beleggingsgelden verdwenen. Volgens Leeuwerik, hoofd binnendienst van de verzekeringstak, zijn de gelden nooit belegd.
“Particulieren legden gelden in bij PB Vermogensbeheer en kregen een contract waarin duidelijk stond dat ze hun geld beleenden. In ruil kregen klanten 5,4% rente per jaar. De gelden werden als lening gegeven aan (onder meer) andere Bouwman-vennootschappen.” Volgens Leeuwerik moet Aegon al veel eerder dan mei 2000 – de datum die de verzekeraar noemt – geweten hebben van de tak vermogensbeheer.
Op pagina 24 spreekt de 29-jarige Westerborkse openhartig over haar ervaringen, onder meer over de politie-inval en de negentien dagen hechtenis. “Ik vond die verhoren mensonterend.” In totaal zijn in augustus en september elf mensen verhoord. De aanklacht tegen hen luidt: oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte, overtreding van de Wet Toezicht Kredietwezen en deelname aan een criminele organisatie. Het onderzoek van Justitie kan, zo heeft Leeuwerik van rechercheurs begrepen, nog wel één tot anderhalf jaar duren.

Reageer op dit artikel