nieuws

Van Ek: ‘Het stond niet vast dat ik De Swart zou opvolgen’

Archief

“Nee, het stond niet al jaren vast dat ik Carlo de Swart zou opvolgen. Er is gewikt en gewogen”, zegt Jacques van Ek. Begin volgend jaar neemt hij het roer over. Hij wordt dan lid van het executive comittee van Fortis en voorzitter van ASR (het Nederlandse verzekeringsbedrijf van Fortis), een functie die De Swart vervult sinds de fusie van ASR/Fortis eind 2000. De Swart gaf destijds aan, dat hij de kar twee jaar zou gaan trekken. Van Ek heeft aangegeven dit minimaal vier jaar te gaan doen. Hij is dan 61 jaar. “Ik heb ‘bijgetekend’ want ik kon op mijn 60e uittreden. Maar ik wilde geen tussenpaus zijn.”

Hoewel er de afgelopen twee jaar veel werk is verzet, vindt Van Ek dat hij geenszins in een gespreid bed komt. “Uiteraard zet ik de strategie voort: verschillende labels en het intermediair als enig verkoopkanaal. De synergie zit aan de achterkant hiervan. Bijvoorbeeld op het gebied van ICT, P&O, herverzekering, beleggingen en actuariaat. Er is al veel bereikt maar vooral op het gebied van ICT valt nog wel wat werk te verzetten. Het is trouwens niet gezegd dat alle labels op den duur gehandhaafd blijven. De Swart zegt altijd: ‘Alle labels moeten hun eigen broek ophouden’.”
Bij zo’n bedrijf met diverse culturen vindt Van Ek het belangrijk “dat de twee hoogste echelons de ASR-cultuur uitdragen. “In het begin was dat nog wel moeilijk. Twee stappen vooruit en weer één achteruit.”
Van Ek geldt als een autoriteit op arbeidsongeschiktheidsgebied. “Ik vind echter dat een voorzitter geen eigen portefeuilles mag hebben. Ik zal de zorgportefeuille dus overdragen.” Dat zal waarschijnlijk tot gevolg hebben dat Van Ek zijn functies als vice-voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland en van de Sector Zorg van het Verbond zal neerleggen. Hij wil daarover echter nog niets zeggen. Op de vraag of hij het niet jammer vindt dat zijn kennis en ervaring daardoor verwatert, zegt hij: “Ik zal de zorgsector altijd blijven volgen, persoonlijk en voor het bedrijf.”

Reageer op dit artikel