nieuws

Van Calcar (Aegon) koopt Archimedes en Frans & Partners

Archief

Assurantiemakelaar Van Calcar, via de Kamerbeek Meeùs Groep eigendom van Aegon, heeft alle aandelen gekocht van Archimedes in Breda. Uit onderzoek van AM blijkt dat een half jaar eerder al Frans & Partners (Leeuwarden) was gekocht.

Archimedes Makelaars in Assurantiën & Pensioenadviseurs was eigendom van Euretco, een branchevereniging voor 56.000 detailhandelaren. Met vijftien medewerkers wordt een premie-omzet van f 23 mln per jaar behaald.
Van Calcar is met 330 werknemers goed voor f 300 mln jaarpremie en een provisie-omzet van naar schatting f 50 mln. De Groningse makelaar (lid van de NVA en de NVGA) heeft vestigingen in Venlo, Zeist en Zwolle. Verder vallen onder Van Calcar de assurantiekantoren CTB Assurantiën (Drachten), Frans & Partners (Leeuwarden) en Groothandel Assurantiën. Groothandel Assurantiën is begin jaren negentig opgezet samen met het Nederlands Verbond van Groothandelaren; het kantoor werkt vanuit Den Haag.
In het persbericht over de Archimedes-overname laat Van Calcar zich er tot twee keer toe op voorstaan “tot de grootste onafhankelijke assurantiemakelaars van Nederland” te horen. Maar jullie zijn via Kamerbeek Meeùs toch 100% eigendom van Aegon? “Wij opereren volstrekt onafhankelijk”, benadrukt woordvoerder Robein Verlangen. “Wij doen met een kleine honderd verzekeraars zaken, waarvan twintig de status van preffered supplier hebben. Volgens mij brengen we zelfs de meeste productie onder bij Nationale-Nederlanden.”
Frans & Partners
Naar nu pas blijkt heeft Van Calcar medio vorig jaar ook een meerderheidsbelang verworven in Frans & Partners. De Aegon-dochter bezit een meerderheid van de certificaten van de nieuw opgerichte Stichting Administratiekantoor Frans & Partners. Directeur en oprichter van het Leeuwardense kantoor, Eric Frans, is duidelijk verlegen met die onthulling. “Ik zeg daar niets over. Daar heb ik afspraken over gemaakt met de aandeelhouders.” Bezit u zelf nog een minderheidsbelang? “Daar zeg ik evenmin iets over.”
De terughoudendheid van Frans is verklaarbaar, want de eigendomsrelatie met Aegon is zonder meer pikant te noemen. Frans is namelijk al jaren voorzitter van de Kring van Onafhankelijke Pensioenadviseurs (Kopa). Hij is van plan die functie aan te houden: “Absoluut. De Kring hanteert drie voorwaarden voor lidmaatschap: deskundigheid, actief uitdragen van het vak, en aantoonbaar zaken doen met minimaal vijf maatschappijen. En daar voldoe ik aan”. Volgens Frans telt Kopa momenteel twaalf leden.

Reageer op dit artikel