nieuws

Vakbonden vrezen verlies arbeidsplaatsen bij Zurich

Archief

De vakorganisaties zijn bang voor het verlies van arbeidsplaatsen als de overname van Zurich Nederland door SNS Reaal Groep doorgaat. De bankverzekeraar onderhandelt daarover met het moederbedrijf Zurich Financial Services (ZFS). Als transactiedatum wordt 1 juni genoemd.

SNS Reaal wil Zurich Nederland inlijven, uitgezonderd grootzakelijke activiteiten waarmee een premievolume van e 84 mln per jaar gemoeid is. Deze activiteiten blijven achter bij Zurich, die een vestiging in ons land wil openhouden. De leven- en schadeportefeuille, bestaande uit polissen van particulieren en van het midden- en kleinbedrijf, vertegenwoordigt een premie-omzet van e 268 mln en wordt geïntegreerd in die van SNS Reaal-dochter Hooge Huys. Driekwart van de ruim vijfhonderd medewerkers, onder wie algemeen directeur Peter van Geijtenbeek, verhuizen mee naar de nieuwe werkgever. Zij zullen bij de vestigingen in Alkmaar, Zoetermeer, Utrecht of bij één van de bankkantoren van SNS worden ondergebracht.
Helderheid
Volgens de vakorganisaties zal deze integratie leiden tot verlies van arbeidsplaatsen. Zij vrezen dat overheadfuncties worden weggesneden als gevolg van de beoogde synergievoordelen en de recent doorgevoerde reorganisaties binnen de SNS Reaal Groep. “Wat de overname precies zal inhouden voor de honderden werknemers die in Den Haag werken, is zeer de vraag”, stelde bestuurder Dennis Kohen op een bijeenkomst met het bijna voltallige personeel in Den Haag. Ook collega-bestuurder Ahmed Kansouh van de Dienstenbond CNV liet daar weten zich “grote zorgen te maken”. In geval van een verhuizing van medewerkers naar andere vestigingen zal er een adequate reiskostenregeling en reistijdcompensatie moeten komen, benadrukte Kansouh.
De vakorganisaties vinden dat SNS Reaal op korte termijn helderheid moet geven over haar plannen met de Zurich-organisatie. “De werknemers van Hooge Huys en Zurich Nederland moeten in elk geval een gelijkwaardige positie in het proces hebben”, meent Kohen. Hij beschouwt het sociaal plan van SNS Reaal als een goede basis voor te maken afspraken, maar aanvullende afspraken zijn nog wel nodig. De onderhandelingen met SNS Reaal over een volwaardig sociaal plan zijn begin deze week van start gegaan.
Heel content
Bestuursvoorzitter Sjoerd van Keulen van SNS Reaal Groep noemde de voorgenomen aankoop van Zurich Nederland een “enthousiasmerende acquisitie”. “Als groep zijn we heel content met deze overname”. Collega en verzekeringstopman Cor van den Bos, die de onderhandelingen met ZFS voert, noemde de Zurich-portefeuille winstgevend. Niet onlogisch, want de levenportefeuille van Zurich bestaat uit onder meer goed renderende traditionele levenpolissen van de rechtsvoorgangers Helvetia en Vita. De levenportefeuille van Helvetia was overigens eerder (1995) eigendom van Reaal, maar een jaar later weer (door)verkocht aan Zurich.
Inclusief Zurich Nederland heeft het verzekeringsbedrijf van SNS Reaal (Hooge Huys, Reaal Overlijdenszorg en Proteq) eind 2002 een premie-omzet van e 1.769 mln. Het levenbedrijf neemt daarvan het leeuwendeel voor zijn rekening: e 1.443 mln. Het schadebedrijf is aanzienlijk bescheidener van omvang: e 325 mln.

Reageer op dit artikel