nieuws

Universal Boxing verdubbelt marktaandeel Royal nog niet

Archief

Royal Nederland bombardeerde exact een jaar geleden het productconcept Universal Boxing tot de nieuwe standaard voor levensverzekeringen. De Allianz-dochter zou zelf als eerste de vruchten gaan plukken in de vorm van een verdubbeling van het marktaandeel. Maar zo ver is het nog niet, erkent directeur Frank Rosenmuller.

“Gemakkelijk”, zo dacht Rosenmuller vorig jaar het marktaandeel in de nieuwe individuele levenproductie te kunnen verdubbelen. De praktijk heeft vooralsnog anders uitgewezen. Toch is de algemeen directeur niet ontevreden. “Tot en met oktober is onze koopsomproductie ten opzichte van 2001 met 9,3% gestegen tot e 50 mln en de nieuwe productie van doorlopende premies is zelfs met 20% gestegen tot e 15 mln. Goed, het levert geen verdubbeling van het marktaandeel op, maar het zijn in de huidige markt toch ook geen onaardige cijfers. We zijn er zeer tevreden over.”
De stijging van de koopsomomzet heeft Rosenmuller zelfs verbaasd. “Ja, want wij doen alleen maar in unit-linkedkoopsommen en in dat segment laat het CBS toch een duidelijke productiedaling zien.”
Fineos
Universal Boxing, een systeem waarbij alle financiële voorzieningen op één polis staan en de verschillende productelementen fiscaal en dekkingstechnisch met elkaar communiceren, is mogelijk gemaakt door invoering van een nieuw informatiseringssysteem, Fineos Life. Het Ierse softwarebedrijf Fineos heeft de implementatie ervan onlangs afgerond. “Nou ja, we draaien nu volledig op het systeem”, zegt Rosenmuller. “Het is nog niet helemaal af.” Royal stapte begin dit jaar met het individuele bedrijf over op Fineos Life, later volgde de overgang van semi-collectief.
Govert Trouwborst, collega-directeur van Rosenmuller, vindt dat Royal hiermee een concurrentievoordeel bezit, los van de mogelijke efficiëntievoordelen. “We moeten dit systeem met minder mensen kunnen onderhouden dan ons vorige systeem. Het invoeren van een nieuwe polis duurt langer en vraagt meer eigen inbreng van de medewerker. Maar daar staat tegenover dat mutaties aanzienlijk minder tijd vragen. En de verhouding mutaties-nieuwe invoer is ongeveer 5:1.”
In de meest optimale situatie groeit Royal autonoom met het huidige aantal medewerkers, maar een afname van het aantal arbeidsplaatsen ligt meer voor de hand. “Dat komt natuurlijk ook door de integratie met Zwolsche Algemeene”, vult Rosenmuller aan. “We zullen uiteindelijk met minder personeel doorgaan, maar aantallen zijn nog niet te noemen. We hebben echter al eerder gezegd dat ontslagen niet aan de orde zijn. De reductie vindt plaats via natuurlijk verloop.”
Allianz
Moederbedrijf Allianz heeft overigens een dramatisch derde kwartaal achter de rug. Wereldwijd leed het Duitse concern in dat kwartaal een verlies van liefst e 2,5 mld. De teller staat na negen maanden op e -924 mln. Oorzaken van de malaise zijn beleggingsverliezen (e -1,9 mld), slechte leningen van de Dresdner Bank (e -1,8 mld), voorzieningen voor Amerikaanse asbestclaims en schade door de recente overstroming van de Elbe en de Donau (e -0,7 mld).
Het door Allianz beheerde vermogen liep eveneens wat deukjes op. Er ging e 124 mld in rook op en er resteert nog een vermogen van e 1.048 mld. Het eigen belegde vermogen van Allianz nam met e 77 mld af tot e 450 mld. De premieomzet is in de eerste drie kwartalen van 2002 met 12% gestegen tot e 61,5 mld, waarvan e 33,6 (32,1) mld uit schadeverzekeringen en e 28,4 (23,3) mld uit levens- en zorgverzekeringen.
Het wereldwijde recordverlies in het derde kwartaal is voor Allianz-topman Hennig Schulte-Noelle (“Het laagste punt is bereikt”) reden om kritisch te gaan kijken naar de onderdelen van zijn 180.000 werknemers tellende bedrijf. Anderzijds wordt “iedere kans op vergroting van marktaandeel benut”. Allianz gaat de nadruk leggen op de technische verzekeringsresultaten exclusief beleggingen.
In ons land bedroeg de brutopremieomzet van Allianz in de eerste drie kwartalen e 1.192 (1.037) mln, waarvan e 818 (680) mln Schade en e 375 (357) mln Leven. De nettowinst was na negen maanden e 59 (54) mln. Er werken bij Allianz Nederland – Royal, Zwolsche, Universal Leven, London en Elvia – bijna 1.700 mensen.

Reageer op dit artikel