nieuws

Twee jaar cel voor tussenpersoon in Rijssen

Archief

De rechtbank in Almelo heeft de eigenaar van het failliete assurantiekantoor ABC Financiële Diensten Groep in Rijssen veroordeeld tot twee jaar cel wegens oplichting.

Naast de twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf is de 28-jarige eigenaar veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf voor het vergrijp ‘oplichting’. De veroordeelde heeft overigens hoger beroep aangetekend tegen het vonnis. De zaak kwam aan het rollen na het faillissement van de in 1995 opgerichte ABC Financiële Diensten Groep, november vorig jaar. Vijf personeelsleden raakten daarbij hun baan kwijt.
Volgens het verslag van curator Hijmans kwam de Rijssense tussenpersoon in de problemen na aankoop van een portefeuille levensverzekeringen. Hij is daarbij “onvoldoende kritisch” geweest, aangezien de portefeuille een groot terugboekingsrisico in zich had, dat zich ook op grote schaal heeft voorgedaan. De tussenpersoon bedacht vervolgens een financieringsconstructie met gelden van derden maar “in plaats van deze gelden te storten op een beleggingsrekening, heeft hij deze gebruikt in een poging om zijn financiële gaten te dichten”, aldus de curator. “Op deze wijze kwam hij van de regen in de drup.”
Volgens de curator bevatten de vennootschappen ABC (en holding Cipo Beheer) nagenoeg geen activa. De bewindvoerder schat de maximale uitkering voor gedupeerden die op de eigenaar een vordering hebben, op 10%.

Reageer op dit artikel