nieuws

Tien assurantiekantoren van NN bundelen krachten

Archief

Tien assurantiekantoren van Nationale-Nederlanden in Noord-Nederland bundelen per 1 oktober hun krachten. Onder de naam Census Verzekeringen & Financiële Diensten gaan de kantoren als vier marktcombinaties opereren, die nauw gaan samenwerken en gebruikmaken van één gezamenlijke back-office.

De krachtenbundeling is volgens de initiatiefnemers nodig om de klanten te laten profiteren van een grotere expertise op het terrein van verzekeringen en financiële diensten én om hun meer persoonlijke aandacht te kunnen geven. De naam Census waaronder vanaf 1 oktober wordt gewerkt, staat ook voor samenwerking en meedenken met de klant, aldus de initiatiefnemers.
De vorming van de Census-groep kan niet los worden gezien van de opdracht die NN-topman Bert Richaers begin dit jaar op een bijeenkomst in Den Haag gaf aan de directies van de in totaal 68 captives om meer samen te werken op het gebied van administratie, automatisering, marketing en specialismen. Niet alleen zouden daardoor kosten worden bespaard en hogere rendementen worden behaald, maar ook zou de commerciële slagkracht van de assurantiekantoren worden vergroot, aldus Richaers.
Zonde
Kees Kuijpers, woordvoerder van de Census-groep, bevestigt deze lezing, maar benadrukt dat de oproep tot meer samenwerking in de eerste plaats vanuit de kantoren zelf kwam. “Ik ben al 27 jaar directeur van een NN-kantoor en roep al jaren dat er meer zou moeten worden samengewerkt, ook in de frontoffice. Het is toch zonde als er geen gebruik wordt gemaakt van elkaars specialismen.”
De vier Noordelijke marktcombinaties bestaan uit: Assurantiekantoor De Boer (Sneek) en Zijlstra Assurantiën (Koudem); Westergo Assurantiën (Bolsward) en Lagro Assurantiën (Emmeloord, Leeuwarden en Makkum); Nieuwenhuis en Soer Assurantiën (Meppel) en Bello & Klaassen (Zwolle); Steenhuis Assurantiën (Assen en Veendam), Veenstra & Gepken (Emmen en Ter Apel), Assurantie- en Adviesbureau Havinga (Eenrum) en Roelfsema Mulder (Groningen). De gezamenlijke backoffice is ondergebracht in Sneek.
Provisie
De tien NN-captives, met in totaal veertien vestigingen en 161 medewerkers, zijn jaarlijks goed voor een provisie-inkomen van in totaal ( 20,8 mln. De huidige directieleden blijven verantwoordelijk voor hun eigen vestigingen en bedrijfsactiviteiten.
De kantoren zullen als het aan Kuijpers ligt, ook het ING-logo gaan voeren. “Daar kunnen we eigenlijk niet meer om heen. Bovendien is het geen naam waarvoor we ons hoeven te schamen”, aldus Kuijpers.
Eerder gingen de Eindhovense fusiecombinatie Cantos (BRB Groep, Peeters Adviesgroep en Janssen & Tempelaars), assurantiekantoor Van Houwelingen, Meijborg in Hendrik Ido Ambacht, en Penning Kocken in Purmerend hierin voor. Ook BWH Financiële Diensten in Maasdijk overweegt de link met ING te gaan vermelden.
AssurantieMagazine biedt op haar website (www.amweb.nl) al enige tijd de AM Captivegids aan, een lange lijst van assurantiekantoren waarin verzekeraars een aandelenbelang bezitten. Op die lijst staan onder meer 65 van de 68 assurantiekantoren van NN.

Reageer op dit artikel