nieuws

Tekencapaciteit Lloyd’s droogt op

Archief

De verzekeringsmarkt Lloyd’s of London staat aan de rand van een ernstige capaciteitscrisis, melden de Britse media. Vier syndicaten hebben de acceptatie van nieuwe risico’s al moeten stopzetten in verband met het bereiken van hun tekenlimiet.

Toezichthouder Lloyd’s Regulatory Board heeft vier syndicaten gesommeerd om de reserves met minimaal 20% te verhogen teneinde in 2002 dezelfde productie als dit jaar te kunnen tekenen. Concreet komt het erop neer dat waar vorig jaar voor het tekenen van £100 miljoen nieuwe premie een kapitaal van £50 miljoen voldoende was, nu minimaal £60 miljoen aanwezig moet zijn. Vorig jaar werden acht syndicaten gesommeerd hun financiële reserves fors te verhogen dan wel de acceptatie van nieuwe risico’s stop te zetten.
Veel Lloyd’s-syndicaten kampen met ontoereikende tekencapaciteit in verband met de alsmaar stijgende premies. In enkele marktsegmenten zijn de premies tot 400% opgetrokken. Deze premieverhogingen waren nodig na de substantiële verliezen in de laatste vijf jaar van in totaal £8 miljard. Een handvol syndicaten heeft aangekondigd zich uit bepaalde branches te moeten terugtrekken. dan wel makelaars erop te attenderen dat hun capaciteit opdroogt, aldus een Lloyd’s-broker. “Lloyd’s staat aan de rand van een capaciteitscrisis.” De dekkingscapaciteit van syndicaten is mede sterk afgenomen door onder meer het op grote schaal accepteren van risico’s die eerder bij de failliete maatschappij Independent waren verzekerd.
Lospeuteren
De precaire situatie heeft de syndicaten ertoe gebracht voor volgend jaar meer tekencapaciteit los te peuteren van Lloyd’s bij gelijkblijvende kapitaalsvoorzieningen. De totale tekencapaciteit zal daardoor worden uitgebreid tot £13 miljard in 2002 tegen zo’n £11 miljard in 1991. Michael Deeny, voorzitter van de vereniging van leden (Names), verwacht dat de tekencapaciteit volgend jaar met ongeveer een kwart toenemen als gevolg van de gemiddelde premiestijging van 42% in het eerste kwartaal van dit jaar.
Verder wordt er gekeken naar alternatieven. Zo heeft Wellington Underwriting 11,4 miljoen aandelen uitgeven om bijna £15,6 miljoen binnen te krijgen voor financiering van zijn syndicaat. Andere syndicaten fuseren om hun capaciteit over meerdere branches te kunnen spreiden.
Een positief aspect is dat door de forse premiestijgingen de verzekeringsmarkt Lloyd’s na vijf roodgekleurde jaren weer winstgevend wordt: voor 2002 wordt een resultaat van £300 mln verwacht.

Reageer op dit artikel