nieuws

Swiss Re doet NCM al na drie jaar weg

Archief

Swiss Re verkoopt eind van het jaar dochter NCM aan kredietverzekeraar Gerling Credit, onderdeel van de Gerling Group. De Zwitserse maatschappij zegt zich te willen concentreren op herverzekeringen.

De nieuwe combinatie, Gerling NCM Credit and Finance AG, wordt een van de grootste kredietverzekeraars van de wereld, met een geschat premie-inkomen van _ 1,1 mld en een marktaandeel van 25%. Gerard van der Stelt, bestuursvoorzitter van NCM, juicht de plannen toe “Dit is een fantastische stap. NCM en Gerling Credit krijgen door deze krachtenbundeling – die overigens op NCM’s initiatief is gestart – een wereldwijd marktaandeel van 25%. Dit is belangrijk, omdat onze klanten steeds internationaler gaan opereren en wereldwijd hun handelsrisico’s professioneel willen laten dekken; zeker ook in het licht van een onzeker economisch handelsklimaat.”
Ook geografisch vullen de twee bedrijven elkaar volgens hem perfect aan. “NCM is marktleider in de Benelux, Scandinavië, Groot-Brittannië Italië, en de VS, terwijl Gerling Credit dominant is onze exportmarkten Duitsland en Frankrijk.” NCM heeft vestigingen in zestien landen, Gerling Credit in 36 landen. Wereldwijd hebben de kredietverzekeraars een marktaandeel van 12% respectievelijk 13%.
Drie jaar
Swiss Re nam drie jaar geleden de Nederlandse kredietverzekeraar over en kreeg toen 90% van de aandelen in handen. ABN Amro en ING behielden elk 5%. Met de overname was destijds een bedrag gemoeid van ( 761 mln. Om welke bedragen het dit keer gaat, melden de betrokken bedrijven overigens niet. De beide banken verkopen hun belang, Swiss Re houdt 25% van het totale aandelenpakket. “We blijven betrokken”, aldus Swiss Re. De fusie is ter goedkeuring voorgelegd aan Nederlandse, Duitse en Europese mededingingsautoriteiten. Het voornemen bestaat om op termijn met de nieuwe combinatie naar de beurs te gaan.

Reageer op dit artikel