nieuws

Start nieuwe groep adviseurs: Financiële Raadgevers Associatie

Archief

Henk Folkers, Has van Beers en Henri Leijdsman gingen in het najaar van 1992 van start met de Financiële Raadgevers Associatie (FRA). Het trio was afkomstig uit de opgeheven loondienstorganisatie van Hooge Huys en startte met diverse Hooge Huys-collega’s in Zeist met een ambitieus intermediairbedrijf.

Plan was het bestrijken van heel Nederland met een adviseurskorps, die laptops kreeg uitgereikt door verzekeraar Royal Nederland. Andere voorkeursmaatschappijen waren AXA Equity & Law en Nationale-Nederlanden. Klantafspraken (voor pensioenvoorzieningen, spaarproducten en vermogensbeheer) werden gemaakt door een callcenter.
In 1994 zette FRA een aparte franchiseorganisatie voor financiële planning op, om de betere verkopers uit de FRA-organisatie toekomstperspectief te bieden. De Borghveste Groep was een voortzetting van ‘Top Talent financial planners’, een mede door Royal opgezette franchiseformule.
Ambitieus
Voor FRA leek geen zee te hoog. In 1995 opende het intermediairbedrijf een vestiging in Brussel – direct met dertig medewerkers – en werden de Raad Administratiewinkels uit de grond gestampt. “Binnen vijf jaar zullen er honderden Raad-kantoren zijn”, zo liet Leijdsman zich zonder blikken of blozen ontvallen.
Nog geen jaar later werd een volgend initiatief de wereld ingeslingerd: de Employee Benefits Associatie. Deze adviesorganisatie kende een zelfde opzet als FRA, maar moest zich gaan richten op zakelijke verzekeringscontracten en niet op persoonlijke financiële planning van particulieren en ondernemers. Franchiseclub Borghveste, beperkt gebleven tot nog geen tien vestigingen en dus nooit echt van de grond gekomen, werd onderwijl omgedoopt in FRA Franchising.
In een toelichting op alle initiatieven liet FRA weten in 1994 voor het eerst break-even te hebben gedraaid, bij een provisieomzet van # 5,5 mln. In 1995 zouden de 65 buitendienstmensen dat hebben opgehoogd tot # 14,5 mln. “De organisatie groeit behoorlijk uit zijn jasje en verhuist daarom per 1 januari naar een nieuw pand in Bunnik, aan de A12”, zo meldde Henk Folkers, die mede door het televisieprogramma ‘Geld ligt op straat’ was uitgegroeid tot het gezicht van de groep.
Onuitputtelijk financier
In het najaar van 1996 gaf Folkers tevens een aardige hint over de relatie tussen FRA en Avéro. “Collectieve contracten sloten we eerst vaak bij NN, maar tegenwoordig doen we op dat vlak voornamelijk zaken met Avéro. Die band met Avéro zal door de komst van de Employee Benefits Associatie verder toenemen.”
Twee jaar later werd duidelijk waarom: Avéro Bank bleek de bouw van het nieuwe kantoorpand aan de A12 bij Bunnik te hebben gefinancierd voor # 4 mln. Dat FRA inmiddels in financieel zwaar weer terecht was gekomen, werd duidelijk aan de verkoop van twee aandelenpakketten. Het 30%-belang in Raad Administratiewinkels werd verkocht aan Aegon, terwijl de meerderheid van de FRA-aandelen in handen kwamen van Avéro Bank. Folkers trok zich november 1998 zelfs helemaal terug uit de FRA-directie.
De problemen bereikten hun dieptepunt in het jaar 2000. Raad was de eerste onderneming die omviel, onder meer Aegon met een financiële zeperd achterlatend. “Geen enkele onderneming kan het zich permitteren jarenlang verliezen te lijden die even hoog of zelfs hoger zijn dan de netto-omzet”, zo omschreef de curator de Raad-misère. Later dat jaar werd het faillissement uitgesproken over de Financiële Raadgevers Associatie.
Avéro bleek FRA uiteindelijk – tussen 1995 en 2000 – voor liefst # 9 mln te hebben gefinancierd. “Een onuitputtelijk financier”, zo oordeelden de curatoren over de handelingen van de Achmea-maatschappij. Over de handelswijze van het trio Folkers, Van Beers en Leijdsman oordeelden zij zonodig nog harder. “Afgezien van promotionele en marketingtechnische kwaliteiten, beschikken zij niet over de tools en vaardigheden om een organisatie als FRA na een verlieslatende aanvang tot een profijtelijke organisatie te transformeren. (…) De administratie liep volledig achter, managementinformatie was nauwelijks voorhanden, er werd gestuurd op geschatte inkomsten en daarop werden salarissen, vaak veel te hoog, uitbetaald.”
Avéro was op de faillissementsdatum geen meerderheidsaandeelhouder meer: in 1999 werd 70% voor het symbolische bedrag van één gulden verkocht aan Louis Leeman, bestuursvoorzitter van de Stichting Administratiekantoor De Hypotheekshop. Leeman had FRA graag willen doorverkopen aan De Hypotheekshop, waar zijn vriend Niek Nusmeijer directeur was. Die opzet slaagde echter niet, waardoor ook Leeman een verliezer werd in het FRA-avontuur.
Circa tachtig medewerkers genoten in 1997 van de voorjaarszon én champagne tijdens de opening van het FRA-pand aan de A12 bij Bunnik. Het pand bleek uiteindelijk een nagel aan de doodskist.
Eén van de vele ambities van FRA: vestigingen van ‘De Financiële Raadgever’ in winkelstraten. Ze waren geen lang leven beschoren.
1992
– Amev en zorgverzekeraar VGZ gaan samenwerken- Banken slachtoffer van consumptief-kredietfraude- Interpolis wil voor Rabobank nettopremie- Nieuwe aanpak herstel autoschade: grote vier wijzen de weg- Bundeling opleidingsinstituten van de baan- Start nieuwe groep adviseurs: Financiële Raadgevers Associatie- ECD wil zwarte lijst aanleggen van frauderende tussenpersonen- Verzekeraar Trinty nu onder noodregeling- Breuk Legal & General met eigen adviesgroep- Eerste Kamer verontrust door faillissementen natura-uitvaart

Reageer op dit artikel