nieuws

Spaar Select voorlopig uit de brand door verkoop hoofdkantoor

Archief

Spaar Select heeft het kort geding tegen vastgoedbedrijf Regent Estate gewonnen. Regent wilde af van de eerder overeengekomen aankoop van het nieuwe hoofdkantoor van de keten, omdat Spaar Select onjuiste informatie zou hebben verstrekt. Met de verkoop à e 31 mln komen de zwarte cijfers voor de keten weer in zicht, aldus topman Jan-Willem van Dijk.

De Bredase rechtbank bepaalde op 5 november dat Regent binnen zeven dagen een voorschot moest betalen van e 2,6 mln; het resterende bedrag van e 28,4 mln moet uiterlijk op 29 november zijn voldoen. Blijft Regent in gebreke, dan geldt een dwangsom van e 250.000 per dag.
“Een mooie opsteker”, aldus Spaar Select-directeur Jan-Willem van Dijk, die zegt dat er nog andere gegadigden zijn voor de University als Regent alsnog de koopovereenkomst niet nakomt of de bodemprocedure wint die tegen Spaar Select is aangespannen. “Er zijn meerdere belangstellenden voor de overname.”
Spaar Select zal, zoals gepland, volgend jaar het volledige pand betrekken en voor e 2,9 mln per jaar huren van Regent. De eerste contacten over de verkoop met Regent waren eind juni. “We hebben ze toen van onze plannen op de hoogte gebracht; de werkelijke reden dat ze onder de koop uit wilden, is dat ze de financiering niet rond kregen”, zegt Van Dijk. De rechter was van mening dat Regent als professioneel belegger had kunnen weten dat Spaar Select een moeilijk jaar tegemoet ging. Bovendien, zo stelt de rechter, kon Spaar Select ervan uitgaan dat het Regent slechts om de continuïteit van de huuropbrengsten ging. Het is volgens de rechter niet aannemelijk geworden dat die continuïteit in het geding is.
Aannemer Winters-Hurks heeft overigens de bouw van de University nog niet hervat en wil eerst een garantie dat de financiering nu helemaal rond is.
Schaatsploeg
Ondanks de opsteker blijft de adviesketen zoeken naar mogelijkheden om de kosten verder te verlagen. “De verkoop van de University verschaft ons liquiditeiten, maar de kosten moeten verder omlaag. Daarom doen we de schaatsploeg van de hand: dat scheelt ons weer e 200.000 per maand. Daar kan ik aardig wat facturen van betalen. We zijn nu aardig op weg; zelfs als de omzet achterblijft bij wat we nu verwachten, komen de zwarte cijfers weer dicht in de buurt”, aldus Van Dijk. Het eerste halfjaar van 2002 liet nog een operationeel verlies zien van e 8,7 mln.
Naar verwachting wordt de schaatsploeg overgenomen door de Sponsorbingo Loterij. De schaatsers moeten vrijwel zeker salaris inleveren. Met vakbond NL Sporter overlegt Spaar Select hoe daarvoor een oplossing moet worden gevonden. Van Dijk denkt dat dat geen problemen oplevert: “Daar komen we wel uit”.
De Belgische tak van Spaar Select, gerund door Harry Sistermans, steekt overigens juist meer geld in sportsponsoring en is van plan de vier man tellende veldrijdersploeg uit te breiden.
Nieuw product
Om de omzet te verhogen, wil Van Dijk binnenkort een alternatief voor de lijfrentepolis lanceren. Daarbij legt de klant maandelijks een bedrag van e 50 tot e 250 in, dat wordt belegd in de AEX-index. Het product kent een gratis dertiende maand (extra maand inleg) en keert geen dividend uit. “Het geld moet blijven staan tot minimaal de zestig- en maximaal de vijfenzestigjarige leeftijd; verder moet minimaal gedurende zeven jaar worden ingelegd. Na die zeven jaar kan de klant stoppen of een nieuw product sluiten, waarbij de inleg hoger of lager is. Lijfrente kan niet aan dit product tippen”, zegt Van Dijk. “Er worden bijvoorbeeld geen kosten berekend; bij een lijfrentepolis ben je zo al 20% aan kosten kwijt en is de uitkering belast.”
Spaar Select gebruikte de schaatsers veelvuldig als commercieel uithangbord.

Reageer op dit artikel