nieuws

Spaan (Nijmegen) in faillissement

Archief

De in opspraak geraakte Spaan Adviesgroep in Nijmegen (zie AM 23, pag. 8) is failliet verklaard. Volgens curator Loek Kuijpers kan de schade voor klanten van Spaan oplopen tot zo’n e 6 mln.

Of die schuldenlast voor rekening zal komen van Spaan Adviesgroep, een eenmanszaak van Heinz Spaan (60), is nog de vraag. Spaan heeft sinds 1995 mensen verleid tot het lenen van geld – vooral bij de IDM Bank – om die gelden vervolgens direct van hen over te nemen. Spaan zorgde voor de betalingen van rente en aflossing en keerde jaarlijks 12% rendement uit over de leensom.
Spaan zei de gelden lucratief te beleggen, maar hanteerde in werkelijkheid een piramidesysteem. Dat begon te haperen toen hij gezondheidsproblemen kreeg en geen nieuwe gelden meer kon aantrekken om de aflossingen en renten te betalen. De hoofdpersoon heeft zich inmiddels gemeld bij de Nijmeegse politie, zo meldt dagblad De Gelderlander. Volgens de curator zijn leningen van zeker tweehonderd klanten in de boeken van Spaan terug te vinden. Zij hebben voor in totaal ruim e 6 mln geleend bij IDM Bank, Finata en Direktbank.
Het faillissement betreft niet alleen het persoonlijke faillissement van Heinz Spaan en zijn eenmanszaak Spaan Adviesgroep, maar tevens dat van de Spaan Holding. Deze besloten vennootschap is statutair gevestigd in Wijchen. Voor alle duidelijkheid: de aldaar gevestigde onderneming Spaan/Blaak, een vennootschap onder firma van Blaak Assurantiën (Wijchen) en Spaan Assurantiën (Maastricht) heeft niets met deze affaire te maken.

Reageer op dit artikel