nieuws

Snelle fusie CB Particulieren en FBTO verrast vakbonden

Archief

De snelheid waarmee de fusie van de Achmea-dochters FBTO en Centraal Beheer Particuliere Relaties wordt uitgevoerd, heeft de vakorganisaties erg verrast. Hoewel de fusie op zich begrijpelijk wordt gevonden, is de datum van invoering volgens de bonden veel te vroeg.

Door samenvoeging van de backoffices van FBTO en Centraal Beheer Particuliere Relaties in een nieuwe business-unit wil Achmea de commerciële slagkracht van beide direct-writers versterken en de bedrijfskosten omlaag brengen. De integratie moet volgende maand zijn afgerond. Ook de agrarische verzekeraar Topland, onderdeel van FBTO, wordt in deze nieuwe business-unit opgenomen. “De naam is nog niet bekend”, zegt woordvoerder Rob Mol. De directie van de nieuwe business-unit zal bestaan uit: Gert van Arkel (voorzitter), Margriet Tiemstra, Frank Blankers, en Theo Loonstra.
De vakbonden staan niet afwijzend tegenover de fusie, maar hebben wél bezwaar tegen de snelheid waarmee het integratieplan wordt uigevoerd. “De gevolgen van de fusie worden volgens ons zwaar onderschat. De directie van Achmea Schade denkt er iets te gemakkelijk over”, meent De Unie-bestuurder Wim ter Welle. Ook collega-bestuurder Jeroen Warnaars (CNV Dienstenbond) toont zich bezorgd over de werkgelegenheid bij FBTO en Centraal Beheer. “Wii zullen Achmea houden aan de toezegging dat er geen medewerkers worden ontslagen.” De vakbonden zijn overigens niet te spreken over het feit dat er noch met de OR, noch met hen enig vooroverleg is geweest.
Interne operatie
Volgens Achmea gaat het om een interne operatie. “Waar mogelijk gaan we synergievoordelen beter uitnutten, onder meer door het op elkaar afstemmen van de systemen van beide werkmaatschappijen”, zegt Mol. Hij benadrukt dat soortgelijke integratie-operaties zijn uitgevoerd bij het hypotheekbedrijf en de centrale afdeling schade-afhandeling van Achmea. Ook de zorg- en levenbedrijven van Achmea zijn in één business-unit ondergebracht, maar daar is volgens Mol nog geen sprake van een samenvoeging van backoffice-activiteiten.”
Voor de medewerkers van FBTO (500) en Centraal Beheer Particuliere Relaties, die begin deze maand per brief werden geïnformeerd, zal de fusie op korte termijn geen gevolgen hebben. De gevolgen van onder meer dubbele functies worden opgevangen door interne herplaatsing en natuurlijk verloop, aldus Achmea. In tegenstelling tot de berichten in de andere media komt er geen nieuw hoofdkantoor voor het samengevoegde particuliere schadebedrijf. “De vestigingen Leeuwarden en Apeldoorn worden gewoon gehandhaafd”, aldus Mol. De medewerkers worden gedetailleerd geïnformeerd over de samenvoeging op personeelsbijeenkomsten in Leeuwarden en Apeldoorn komend najaar.

Reageer op dit artikel