nieuws

SER doet onderzoek naar ‘snelheidsverzekeraar’

Archief

De SER heeft het Rotterdamse bedrijf Leisure Investment Company, dat in dagbladen adverteert met een polis tegen boetes voor snelheidsovertredingen, om opheldering gevraagd.

“Rijdt u wel ‘ns te hard? Voor een gering bedrag per jaar verzekerd tegen alle snelheidsovertredingen (30 km hoger dan toegestaan).” Middels deze advertentie, die reeds tweemaal in een landelijk dagblad heeft gestaan, zouden hardrijders een polis kunnen sluiten tegen boetes voor te snel rijden. De advertentie is afkomstig van het bedrijf Leisure Investment Company (LIC), dat in het handelsregister staat ingeschreven als een beheermaatschappij die zich ook bezighoudt met onder meer de groothandel in dranken en voedingsmiddelen en de import van jachten.
Voor een bedrag van e 228 per jaar, exclusief btw, kan men jaarlijks vijfmaal een boete declareren wegens te snel rijden, mits men niet meer dan 30 kilometer per uur boven de toegestane snelheid heeft gereden. Na een jaar boetevrij rijden volgt een premiekorting van 10%, die kan oplopen tot maximaal 30%. Op het aanvraagformulier – dat moet worden opgestuurd naar de afdeling ‘snelheid’ – kan al worden aangegeven hoeveel jaren boetevrij is gereden.
Geen verzekeraar
Bij Harry de Meij, hoofd afdeling Vestigingswetten van de SER, is een dergelijke polis niet bekend. Hij heeft LIC inmiddels om nadere informatie verzocht: “LIC is niet ingeschreven in het Wabb-register en het kan ook geen verzekeraar zijn, want het is een BV. Wij hebben aan dit bedrijf gevraagd hoe de verzekering precies in zijn werk gaat en gemeld dat men een vergunning moet aanvragen bij de Pensioen- en Verzekeringskamer. De vraag daarbij is of zo’n verzekering wel maatschappelijk verantwoord is. Wanneer je met een aantal verkeersovertreders een overeenkomst sluit waarbij die overtreders aanzienlijk goedkoper uit zijn, dan ondergraaf je daarmee het overheidsbeleid. En dat kan niet de bedoeling zijn.” De PVK zegt desgevraagd dat de zaak nu op het bordje ligt van de SER.
Opmerkelijk genoeg is LIC telefonisch niet bereikbaar voor nadere informatie over de polis.

Reageer op dit artikel