nieuws

Rosink van huisdierenverzekeraar Animas start ‘renteloze

Archief

spaarpot’

Hans Rosink van huisdierenverzekeraar Nationaal Huisdierenziekenfonds (NHZ), ofwel Animas, heeft een nieuwe activiteit: De Dierenknip. Het is een renteloze ‘spaarpot’ voor kosten die gemaakt worden voor het huisdier.
Bij De Dierenknip, een vereniging, legt de huisdierenbezitter een bepaald bedrag per maand in, met een minimum van e 10 per maand. Het is de bedoeling hiermee een spaarpot te kweken voor (bijvoorbeeld medische of uitvaart-)kosten die de dierenbezitter voor zijn huisdier maakt. De ingelegde contributie kan op elk gewenst tijdstip worden teruggevraagd. Op www.knipkrant.nl, een website van het Nationaal Huisdierenziekenfonds (NHZ), wordt het product als volgt toegelicht: “Eigenlijk verzekert u zichzelf voor onverwachte kosten. Maar komen deze kosten niet – wat iedereen natuurlijk hoopt – dan bent u uw geld niet kwijt, zoals dit bij een verzekering wel het geval zou zijn.”
Volgens de site kunnen de leden van De Dierenknip gebruik maken van een bepaalde service: informatie over huisdieren (zoals over rastypen en aandoeningen) en over verenigingen en instanties op het gebied van huisdieren, en een model koopcontract. Ook vermeldt de site dat De Dierenknip “zal trachten collectief kortingen te bedingen op bijvoorbeeld verzekeringen, lidmaatschappen op tijdschriften, pensions, identificatiechips, trainingen en cursussen”.
De toelichting op de site besluit met: “Een fantastisch lidmaatschap en nog gratis ook!!!”. Afgezien van de service-elementen is het lidmaatschap echter niet voordelig. De Dierenknip geeft namelijk niet – zoals een normale spaarrekening – rente.
Geoorloofd?
De Dierenknip is een vereniging die bestuurd wordt door Glane Holding, een bedrijf van Hans Rosink in Enschede (zie kader). Het is de vraag of Rosink met De Dierenknip – geoorloofd of ongeoorloofd – aan het verzekeren of aan het bankieren is. De Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK) zegt desgevraagd dat het waarschijnlijk niet om een verzekering gaat, maar dat daar naar wordt gekeken. Het is gebruikelijk dat als de PVK ‘oploopt’ tegen een onduidelijke activiteit die zou kunnen worden beschouwd als bankieren, de PVK contact opneemt met De Nederlandsche Bank. PVK-woordvoerder Loek van Daalen kan of mag niet bevestigen of dat in het geval van De Dierenknip is gebeurd of gaat gebeuren. Rosink kan niets worden gevraagd; hij weigert om met AM te praten.
Animas en NHZ
Er zijn drie dierenverzekeraars met de naam Animas – allen gevestigd aan de Haaksbergerstraat 906 in Enschede: een onderlinge, een BV en een NV. De onderlinge wordt bestuurd door NHZ (Nationaal Huisdierenziekenfonds) en diens moederbedrijf Rema, waarvan Hans Rosink enig aandeelhouder is. De echtgenote van Rosink bestuurt de BV. De NV die in augustus vorig jaar is opgericht, wordt bestuurd door NHZ en Rema. Bij de Pensioen- en Verzekeringskamer(PVK) is destijds een WTV-vergunning aangevraagd, maar die is nog steeds niet verkregen, zodat de NV dus (nog) geen verzekeringsactiviteiten mag ontplooien. De PVK mag niet zeggen waarom de vergunning uitblijft. Rosink is voorts eigenaar van de op genoemd adres gevestigde Glane Holding (houdster van aandelen) en Glane Beheer (onder meer exploitatie van horeca-ondernemingen). PLI = In 1997 trok de PVK de vergunning in van drie ‘vrijgestelde onderlingen’ die Rosink beheerde: Creon, DIP en HOF (Nationale Huisdieren Ongevallenfonds) en DIP. Rosink zei dat dit gebeurde, omdat hij om het predikaat ‘vrijgesteld’ niet te verliezen, de onderlingen ‘aan elkaar had geregen’; hetgeen niet geoorloofd is. De drie onderlingen zijn toen opgegaan in Animas onderlinge en Animas BV.
Animas werkt veelal onder de naam NHZ. Behalve de website www.knipkrant.nl heeft NHZ ook: www.nhz.nl.

Reageer op dit artikel