nieuws

Robein: ‘Klant door Legal & General misleid’

Archief

Klanten en tussenpersonen zijn volgens Robein misleid door Legal & General. Deze maatschappij zegt 8% rekenrente te bieden op direct ingaande lijfrentes. “In werkelijkheid blijft nog niet de helft over”, aldus directeur Eric Reintjens.

De beschuldiging van Robein gaat gepaard met de introductie van een nieuwe variant op een Robein Index Polis, een direct ingaande lijfrente op basis van beleggingen. Om consumenten met aarzelingen ten aanzien van beleggingen – vanwege het onzekere beursklimaat – over de streep te trekken, biedt Robein een ‘beleggingsbedenktijd’. Het expirerende lijfrentekapitaal kan tijdelijk worden gestald en over het saldo betaalt Robein 6% rente.
“Netto”, benadrukt Robein in dagbladadvertenties en niet bruto zoals Legal & General. De naam Legal & General wordt overigens in de advertenties niet genoemd. Volgens Reintjens maakt Legal & General strikt juridisch geen fout. “Ze praten over rekenrente en niet over rente. Maar ik durf u te verzekeren dat van die ( 200 mln lijfrentekapitaal die deze maatschappij vorig jaar binnenhaalde, de meeste polishouders niet weten dat van de 8% rekenrente – door allerlei kosten – effectief nog geen 4% nettorente overblijft. Daar ben ik van overtuigd!”
“En dat vind ik een kwalijke zaak. Echt, ik heb veel lof voor Legal & General, ze hebben een hoop dingen goed voor elkaar, maar dit is misleidend. En zeker van een maatschappij die de mond vol heeft over openheid en transparantie, vind ik dit kwalijk.”
Geen cadeautjes
Volgens Reintjens denken ook veel tussenpersonen dat Legal & General netto 8% biedt. “Ik moet bekennen dat ook wij dat een jaar lang hebben gedacht. Stom eigenlijk, want het kán natuurlijk niet. Zeker met een kapitaalrente die zo laag is.”
U kunt wel 6% nettorente bieden?
“Nee, ook niet. Daar leggen we op toe. Vandaar dat we één voorwaarde stellen: vóór 1 april moet minstens de helft van het kapitaal belegd worden. Wij halen onze verdiensten namelijk uit de 1% verkoopkosten en vooral de dividenduitkeringen. We geven geen cadeautjes weg, maar daar zijn we wel helder over.”
Vertrouwen
Arno Dolders, algemeen directeur van Legal & General, vindt de reclames van Robein wel aardig. “Robein heeft kennelijk veel last van ons.” Inhoudelijk wil Dolders liever niet op de kritiek ingaan. “Natuurlijk is een rekenrente geen nettorente, maar het klopt niet dat er minder dan de helft van overblijft.”
Legal & General gaat geen klacht tegen Robein indienen bij de Reclame Code Commissie. “Nee, want onze naam wordt in de advertentie niet expliciet genoemd.”
Reintjens claimt dat veel van uw klanten, en ook tussenpersonen, in de waan leven 8% rente te krijgen. Zou dat kunnen kloppen?
Dolders: “Wij vertrouwen op het professionele intermediair, dat heel goed weet wat rekenrente inhoudt. Bij klanten van direct-writers ligt dat natuurlijk heel anders.”
MoneyView
Het verhaal van Robeins directeur Reintjens krijgt ondersteuning vanuit MoneyView, een instituut dat zich bezighoudt met de analyse en vergelijking van financiële producten. “Het klopt dat er bij Legal & General uiteindelijk een rendement van nog niet de helft van 8% overblijft”, aldus Peter Post, directeur Onderzoek van MoneyView. “Rekenrente is slechts een middel om een tarief te berekenen en voor klanten en tussenpersonen absoluut niet interessant. Het gaat uiteindelijk om de hoogte van de lijfrente-uitkeringen; alleen dat is interessant. Marketingtechnisch heeft Legal & General het buitengewoon sterk aangepakt, door de nadruk te leggen op een rekenrente van 8%.”
Overigens doorziet niet ieder professioneel intermediairbedrijf dat zaken doet met Legal & General dat rekenrente iets anders is dan nettorente. In een mailing van het Utrechtse bedrijf Finles luidt de propositie aan de klant: “(…) en stel een levenslang gegarandeerde rekenrente van 8% veilig. Met de huidige trend van dalende rentes een zeer aantrekkelijk aanbod!” Naast het feit dat Finles richting klanten geen onderscheid maakt tussen rekenrente en gewone rente, spreekt Finles ten onrechte van ‘levenslang gegarandeerd’. De rekenrente van 8% geldt namelijk voor onttrekkingen voor de duur van één jaar.

Reageer op dit artikel