nieuws

Quion wil binnen vijf jaar naar marktaandeel van 20%

Archief

Op 1 september gaat Quion van start, een nieuw bedrijf dat zich richt op het verzorgen van de backoffice-activiteiten voor hypotheekaanbieders. Daarmee krijgt Stater voor het eerst in haar vijfjarig bestaan een regelrechte concurrent. Quion wil over vijf jaar 15 à 20% van de uitbestedingsmarkt in handen hebben.

Het uitbesteden van de hypotheekadministratie aan gespecialiseerde bedrijven zal volgens Quion de komende jaren gaan toenemen. Om de strijd met Stater op dit gebied aan te kunnen gaan, heeft een team van Quion zelf IT-systemen ontwikkelt. Behalve kostenverlaging is het voordeel hiervan dat hypotheekverstrekkers nieuwe producten sneller op de markt kunnen brengen, aldus Quion. “Die kunnen door ons, zonder grote investeringen in automatiseringssystemen, worden verwerkt”. De te gebruiken systemen zijn modulair opgebouwd.
Quion is in feite de voortzetting van Hypotrust, dat wordt opgesplitst. Onder de nieuwe naam worden alle administratieve diensten verricht; de naam Hypotrust zal na 1 september als verkooplabel worden gebruikt. Aan het roer van Quion staan Harry Groeneveld (algemeen directeur)en Peter Besuijen (directeur), die daarnaast algemeen directeur is van Hypotrust.
Naast het verzorgen van de volledige hypotheekadministratie gaat Quion het verhandelen van hypotheekportefeuilles op de Nederlandse markt ondersteunen; een activiteit waar Hypotrust zich al mee bezighoudt. “Er is een levendige handel in hypotheken. Quion zorgt ervoor dat hypotheekverstrekkers hun portefeuille kunnen verkopen, zonder dat dit ten koste gaat van de service en kwaliteit van de diensten aan de consument”, aldus Quion.
Een andere belangrijke doelstelling is het vergemakkelijken van de toetreding van buitenlandse hypotheekverstrekkers tot de Nederlandse markt. Dat moet gaan via het Hypotrust-label, waarbij Quion de distributie en administratie volledig verzorgt.
Financiële instellingen die wel over vermogen beschikken, maar niet over een distributiekanaal, moeten met behulp van Quion kunnen gaan beleggen in hypotheken. Omgekeerd wil het nieuwe bedrijf ook kansen bieden aan partijen die onvoldoende kapitaal hebben om als hypotheekverstrekker op te treden. Quion wil voor hen als intermediair fungeren.
Bij Hypotrust/Quion werken honderd mensen. Hypotrust beheert nu al een hypotheekportefeuille van e 4 mld, die in vijf jaar moet groeien tot e 15 à 20 mld. Van de totale hypotheekmarkt van e 324 mld is volgens Quion e 100 mld beschikbaar voor uitbesteding van de administratie. Het marktaandeel moet in 2007 dus zo’n 15 à 20% bedragen.
Peter Besuijen (links) en Harry Groeneveld willen met Quion meer buitenlandse geldverstrekkers naar ons land lokken.
Hypotrust gestopt met 60%-hypotheek
Sinds 1 juli brengt Hypotrust geen offertes meer uit voor de 60%-hypotheek, waarbij voor leningen tot 60% van de executiewaarde geen inkomensopgave hoeft te worden gedaan. Aanleiding is een circulaire van het Contactorgaan Hypothecaire Financieringen (CHF), waarin geldgevers worden gewezen op de Gedragscode Hypothecaire Financieringen. In deze code is opgenomen dat ongeacht het verstrekkingspercentage altijd een inkomenstoets moet plaatsvinden.
Welke Financiële Diensten blijft nog wel de 65%-hypotheek aanbieden van geldverstrekker GMAC Hypotheken. “Daarvoor gold namelijk al dat inkomensgegevens verstrekt moeten worden. De acceptatienormen zijn echter soepel”, zegt Martin Keegstra van Welke. Ook Direktbank en BLG, die een dergelijk product hebben voor respectievelijk 65% en 70% van de executiewaarde, blijven het product aanbieden.

Reageer op dit artikel