nieuws

PWC verwacht daling van huizenprijzen

Archief

Adviesbureau PricwaterhouseCoopers (PWC) verwacht dat de komende jaren de huizenprijzen in ons land met 3 tot 5% per jaar gaan dalen.

Dat blijkt uit een onderzoek van PWC naar de trends op de Europese woningmarkt. Volgens dit onderzoek is de huizenprijzencyclus in de Europese Unie de afgelopen dertig jaar niet synchroon verlopen. Oorzaak hiervoor zijn de aanzienlijke verschillen tussen de landen in de verhouding tussen het huren en het kopen van een huis, hypotheekrente en gevoeligheid voor veranderingen in de rentestand. Daarnaast spelen nationale ontwikkelingen een rol, aldus PWC.
Statistische modellen voor de huizenprijzen in Duitsland, Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië en Nederland geven aan dat er op langere termijn een tendens is naar een evenwicht tussen de huizenprijzen en het besteedbare inkomen van huishoudens. Per land blijkt die tendens zich echter zeer verschillend te manifesteren. Zo blijkt de rente in Groot-Brittannië en ons land grote schommelingen in de huizenprijzen te veroorzaken, terwijl dat in de andere landen niet het geval is.
Vooral in ons land – en in mindere mate in Groot-Brittannië – blijken de woningprijzen momenteel ver boven het evenwicht voor de langere termijn te liggen. “Dit betekent dat de woningprijzen in deze twee landen de komende jaren mogelijk niet alleen minder snel zullen stijgen dan het inkomensniveau, maar zelfs kunnen dalen, zodat zich weer een nieuw evenwicht kan instellen”, aldus PWC. In Duitsland is de situatie omgekeerd.
“De huizenprijzen in de Eurozone drijven steeds verder uiteen”, zegt Jan Willem Velthuijsen, econoom bij PWC. “Wij verwachten dat zich de komende jaren een herstel van het evenwicht zal voordoen en dat de prijzen van de huizen met 3 tot 5% per jaar zullen gaan dalen.”

Reageer op dit artikel