nieuws

Opsplitsing Westland/Utrecht eind maart 2002 afgerond

Archief

De opsplitsing en integratie van ING-dochter Westland/Utrecht Hypotheekbank (WUH) in de zusterorganisaties InterAdvies respectievelijk ING Vastgoed, moet eind maart 2003 zijn beslag hebben gekregen. Dit zegt Jan Zegering Hadders, directievoorzitter en lid van het managementteam van ING Nederland.

De toekomst van de WUH (620 medewerkers) was geruime tijd onzeker. Aanvankelijk wilde ING de hypothekenbank verkopen. Daartoe werd de WUH pontificaal in de etalage gezet. Een bewuste stap, zegt Zegering Hadders in de eigen nieuwskrant. “We wilden zoveel mogelijk geïnteresseerde kopers aantrekken en in die opzet zijn we geslaagd. Er is met meer dan vijftig financiële instellingen contact geweest waarvan eenderde belangstelling voor de WUH of delen daarvan heeft getoond.”
Dat toch geen koper is gevonden, is volgens Zegering Hadders toe te schrijven aan de vraagprijs die te hoog werd bevonden en aan de niche-rol van WUH die moet aansluiten op de bedrijfsactiviteiten en strategie van de kandidaat-koper. “Veel kandidaten wilden om die redenen een deel van de WUH overnemen. Wij hechtten echter bijzonder aan een complete verkoop. Toen bleek dat dat niet zou lukken, hebben we opnieuw naar interne alternatieven gekeken. Uiteindelijk bleek integratie binnen ING Groep de meest optimale oplossing.”
Minste gevolgen
De integratie van het particuliere bedrijf van WUH, inclusief het effectenbemiddelingsbedrijf Amstgeld, in InterAdvies (NN Financiële Diensten, NVB/Vola en RegioBank) zal de minste gevolgen hebben, meent Zegering Hadders. Zowel WUH Particulieren (beleggingsproducten en hypotheken) als InterAdvies werken samen met tussenpersonen. Ook Amstgeld is zich de laatste jaren – al dan niet via tussenpersonen – met onder meer beleggingshypotheken op de particuliere klant gaan richten. Voor de medewerkers verandert er ook weinig. “InterAdvies en WUH liggen qua locatie vlak bij elkaar, bij het Amstelstation in Amsterdam. De medewerkers blijven dus in dezelfde omgeving werken”, licht Zegering Hadders toe. Hij benadrukt dat de handelsnaam WUH zal blijven bestaan voor de particuliere markt. Het samengaan van de bedrijven zal leiden tot vermindering van het aantal arbeidsplaatsen. “Door natuurlijk personeelsverloop en dankzij de goede regelingen die in het nieuwe sociaal plan zijn afgesproken, zie ik daar geen problemen ontstaan.”
Half oktober wordt de definitieve adviesaanvraag voorgelegd aan de ondernemingsraad van WUH, ING Bank, ING Vastgoed en InterAdvies. Begin december verwacht het managementteam van ING Nederland bindend advies te krijgen, zodat de reorganisatie eind maart volgend jaar kan zijn afgerond.

Reageer op dit artikel