nieuws

Oosterbaan Martinius somber over Gidi bij ongeorganiseerden

Archief

Jurjen Oosterbaan Martinius, directeur van adviesbureau D&O, heeft geen hoge verwachtingen van de acceptatie van de Gedragscode Informatieverstrekking Dienstverlening Intermediair (Gidi) door ongeorganiseerde tussenpersonen. Hij voorziet dat medio 2002 veel tussenpersonen nog niet zullen werken volgens de Gidi, die door NVA, NBVA en het Verbond van Verzekeraars is ontwikkeld om mogelijk stringentere wetgeving te voorkomen.

In het jongste kwartaalbulletin van beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar Bavam spreekt Oosterbaan Martinius de vrees uit, dat de Gidi onder tussenpersonen onderwerp van discussie zal worden. “Het intermediair is niet gewend aan openheid. De Gidi biedt de klant niet alleen meer inzichtelijkheid, het biedt het intermediair ook een prachtige marketingkans. De klant die wil weten waarvoor hij de tussenpersoon betaalt, wordt ermee op zijn wenken bediend.”
Oosterbaan Martinius is overigens zeer positief over de Gidi, waarin tevens aansluiting bij het branchebrede klachteninstituut SKV is voorzien. Het zou volgens hem zonde zijn als het intermediair niet massaal kiest voor acceptatie van de zelfregulering, “want met de Gidi is niks mis”.
Achterstanden
Tijdens de presentatie van de Gidi hebben verzekeraars deze zomer het vaste voornemen uitgesproken om alleen te zullen werken met intermediairs die zich aansluiten bij de Gidi. Of ze dat in voorkomende gevallen zullen afdwingen is nog maar de vraag, meent de D&O-directeur.
“Natuurlijk hebben verzekeraars er zelf ook belang bij, maar ik denk dat ze op dit moment andere prioriteiten hebben. Het wegwerken van de reusachtige achterstanden bijvoorbeeld. Ik denk niet dat de verzekeraars de samenwerking met niet volgens Gidi werkende tussenpersonen zullen opzeggen”, aldus Oosterbaan Martinius in Bavam Balans.
Deze analyse wordt in hetzelfde bulletin onderstreept door een uitspraak van Hans Guijt van de Ancora Adviesgroep in Katwijk. Guijt stelt: “Ik heb een voorlopige dekkingsbevoegdheid van vijf dagen, maar ik hoor na een verzekeringsaanvraag werkelijk maanden helemaal niets. We gaan hier eerst eens kijken hoe we ongelukken kunnen voorkomen. Daarna de Gidi.”

Reageer op dit artikel