nieuws

Ook SP voor beperking hypotheekrenteaftrek

Archief

Net als de ChristenUnie en Groen Links wil de Socialistische Partij (SP) de hypotheekrenteaftrek beperken, zo blijkt uit het ontwerp-verkiezingsprogramma ‘de eerste weg links’.

Lijsttrekker Jan Marijnissen presenteerde het ontwerp vorige week in Nieuwspoort. De SP stelt onder meer een “drastische verkleining van de enorme verschillen in inkomens en vermogens” voor. Een van de voorgestelde maatregelen binnen dat kader is het beperken van de hypotheekrenteaftrek tot ( 420.000.
In Tribune, het nieuwsblad van de SP, bepleitte kamerlid Remi Poppe eerder al “een ‘aftopping’ van de aftrek op zo’n ( 420.000. Als de hypotheek daar boven komt, dan betaal je het zelf maar”. Poppe deed zijn uitspraak in een artikel over de bouw van vierduizend villa’s in het Haagse gebied Madestein, een project in het kader van ‘Rood voor groen’. Volgens deze formule mag extra gebouwd worden in gebieden waar extra aandacht is voor natuurontwikkeling. Deze wordt gefinancierd uit een opslag op de villa’s.
SP-statenlid voor Zuid-Holland Gerard Harmes gelooft niet in die plannen: “De opslag van een ton op de villa’s levert ( 400 miljoen op. Aan extra hypotheekrenteaftrek kost die opslag echter vrijwel evenveel. En wat betreft die hypotheekrenteaftrek… die noem ik wel eens de grootste inkomensvervalser van Nederland.”
Poppe vindt dat meer naar Europa moet worden gekeken: “Binnen Europa is geen enkel land zo gul met aftrekbaarheid van de hypotheekrente als Nederland. In sommige landen bestaat het niet eens. We moeten af van de situatie dat het grote geld de ruimtelijke ordening in Nederland bepaalt.”

Reageer op dit artikel