nieuws

NVM-makelaars doen minder in hypotheken

Archief

Onroerendgoedmakelaars die zijn aangesloten bij de branchevereniging NVM hebben in 2000 aanzienlijk minder provisie uit hypotheekbemiddeling ontvangen. Dit valt te lezen in het novembernummer van Vastgoed, het vakblad van de vereniging.

Uit een bedrijfsvergelijkend onderzoek onder de ruim 2.100 aangesloten kantoren, uitgevoerd door de VU, blijkt dat zij vorig jaar 12% minder provisie uit hypotheekbemiddeling hebben ontvangen. Ook de inkomsten uit levensverzekeringen liepen terug. Door een lichte stijging van de ontvangen schadeprovisie blijft de totale assurantieprovisie ongeveer hetzelfde als in 1999. Het aandeel van hypotheek- en assurantiebemiddeling in de totale omzet van de makelaars daalt in 2000 van 13 naar 10%.
Vastgoed stelt dat de hypotheek- en assurantiebemiddeling voor de onroerendgoedmakelaar minder aantrekkelijk zijn geworden door de afschaffing van de aftrekbaarheid van de hypotheek op de tweede woning en de teruglopende beurskoersen, waardoor beleggingsconstructies rond de hypotheek veel minder aantrekkelijk zijn geworden. Het blad signaleert dat het percentage kantoren dat ook in verzekeringen bemiddelt, is gedaald van 48% in 1998 tot 41% vorig jaar. De gemiddelde NVM-makelaar die in verzekeringen bemiddelt, ontvangt aan assurantieprovisie jaarlijks ( 148.000.

Reageer op dit artikel