nieuws

Noordelijke CVB-filialen weer open

Archief

De vier CVB-agentschappen van het vorig maand failliet verklaarde Finance 4U zijn overgenomen door het pas opgerichte De Vijf Eiken. De filialen zijn enkele weken gesloten geweest, maar de CVB Bank bestrijdt dat zij de klanten van Finance 4U aan hun lot heeft overgelaten.

De bank spreekt de uitlatingen tegen van Antonie Kerstholt, voormalig advocaat van Finance 4U-eigenaar Marcel Zwarts, die stelt dat de bank te snel de samenwerking heeft opgezegd en geen oplossing had voor de klanten. Directievoorzitter Alphons van der Voorn van de SNS Reaal-dochter: “Als wij met een onafhankelijke tussenpersoon in zee gaan, moet dat zowel voor ons als voor de klant aantrekkelijk zijn. Wij werken alleen met intermediair dat professioneel en integer is, een goede service verleent en verantwoord zaken doet. Wanneer zich, zoals bij Finance 4U, problemen voordoen, gaan we praten. We proberen dan samen de problemen op te lossen. Wij hebben met de heer Zwarts langdurig en indringend geprobeerd overeenstemming te bereiken, maar uiteindelijk bleek de schuldenlast te groot te zijn om de samenwerking voor te zetten.”
Onzin
De opmerking van Kerstholt dat Zwarts aan zijn eigen succes ten onder is gegaan, noemt Van der Voorn “onzin”. “Wat ons betreft geldt: hoe succesvoller, hoe beter. Maar een succesvol bedrijf komt niet in een faillissement terecht. Zwarts is in de problemen gekomen door het nemen van te veel onnodige risico’s en onervaren management. Hij had plannen om een Finance 4U-franchiseorganisatie op te zetten, helemaal los van CVB. Wij hebben dat zelfs aangemoedigd. Het CVB-label is wat dat betreft van secundair belang.”
Dat de CVB Bank de stekker eruit heeft getrokken terwijl voor de klanten nog niets geregeld was, is niet waar, aldus Van der Voorn: “We hebben uitvoerig overlegd voordat we de samenwerking beëindigden. Er is dus geen overhaaste beslissing genomen. Onze eerste aandacht gaat altijd uit naar de klant. Wij hebben de klanten schriftelijk bericht dat we dicht gingen. Er is voor professionele opvang gezorgd; in het hoofdkantoor in Den Bosch is een full-service center ingericht. Alle lopende aanvragen konden op die manier afgehandeld worden. Ons filiaal in Joure heeft tijdelijk de activiteiten van de Leeuwarder vestiging overgenomen. Dat is wel even rijden, maar er is tenminste voor een alternatief gezorgd.”
De Vijf Eiken
De onlangs door vermogensbeheerder B&S Finance opgerichte onderneming De Vijf Eiken van Groninger Bob Vereijken heeft de panden, de inventaris en een deel van het personeel van het failliete Finance 4U overgenomen. Met de CVB Bank is een intermediairovereenkomst gesloten; twee Groningse kantoren en de Leeuwarder vestiging zijn inmiddels weer geopend. Het derde Groningse kantoor aan de Korreweg wordt definitief gesloten.
De Vijf Eiken heeft zeven medewerkers van Finance 4U overgenomen en gaat naast bankdiensten ook verzekeringen aanbieden. Met Hooge Huys is inmiddels een overeenkomst gesloten. Over deelname in de Koophuis-formule van Xtensive – net als Finance 4U – wordt nog overlegd.
De overige ex-medewerkers van Finance 4U is ontslag aangezegd. Over de schuldenlast van de failliete onderneming kan curator mr. H.J. de Groot nog weinig zeggen: “Dat is in de beginfase niet het belangrijkste, maar volgens opgaven is er een schuld van ongeveer f 1,2 mln”.

Reageer op dit artikel