nieuws

NN-kantoren maken zich voorzichtig publiekelijk bekend

Archief

Assurantiekantoor Van Houwelingen, Meijborg en Co maakt sinds kort aan consumenten bekend onderdeel te zijn van bankverzekeraar ING. Eerder kondigde het Eindhovense kantoor Cantos aan die mededeling op het briefpapier te gaan opnemen.

De openheid is het gevolg van een veranderend captive-beleid in de directie van Nationale-Nederlanden. Begin dit jaar werden de bestuurders van de 68 NN-kantoren bijeengeroepen in Den Haag (zie AM 3, pag. 1), waar hen onder meer te kennen werd gegeven dat samenwerking op administratief gebied noodzakelijk is én dat de kantoren voortaan vrij zijn om in het openbaar te communiceren dat zij onderdeel zijn van ING. Een directe link met Nationale-Nederlanden wordt door zowel de verzekeraar als de captive-kantoren als ongewenst ervaren.
Volgens Mark van der Horst, die samen met Gert-Jan van Houwelingen leiding geeft aan Van Houwelingen, Meijborg en Co (VHMC), wilde het kantoor al langer bekend maken onder Nationale-Nederlanden/ING te vallen. “Ik vind het niet iets om je voor te schamen. Daarbij komt dat ik zulke feiten liever zelf bekend maak, dan dat het tegen je wordt gebruikt.”
VHMC valt sinds 1991 onder NN en kocht vorig jaar de portefeuille van NVA-lid Enzlin & Verburgt (Bilthoven en Maartensdijk). Het kantoor in Hendrik Ido Ambacht heeft op zijn briefpapier de mededeling “Onderdeel van ING” opgenomen.
Het Eindhovense Cantos – een fusieresultaat van de BRB Groep, Peeters Adviesgroep en Janssen & Tempelaars – hanteert de stelling “Member of ING Group”, naast het logo van de NVA. Binnenkort wil ook BWH Financiële Diensten (Maasdijk) op het briefpapier de link met ING gaan vermelden; wanneer en hoe is nog niet bekend.
Geen namen
Op de vraag met welke kantoren Van Houwelingen, Meijborg en Co gaat samenwerken in de nog op te zetten regionale backoffice, antwoordt Van der Horst: “Die vraag moet u aan de aandeelhouder stellen.” En NN houdt vooralsnog vol geen namen te noemen van kantoren waarvan het eigenaar is.
Overigens heeft AssurantieMagazine (zie de AM Captivegids op www.amweb.nl) meer dan vijftig van de 68 NN-kantoren onthuld, goed voor ruim zeventig vestigingen verspreid over heel Nederland en bijna duizend werknemers. De assurantiekantoren waar NN/ING eigenaar van is waren vorig jaar goed voor een provisie-omzet van f 203 mln, tegen f 160 mln in 1999.

Reageer op dit artikel