nieuws

Nieuw taxatienetwerk begint prijzenoorlog

Archief

Het vorige maand gestarte samenwerkingsverband GoedkopeTaxatie.nl wil een prijsdoorbraak forceren in de taxatiewereld. Volgens intitiatiefnemer Erwin Klijnsoon betalen klanten nu te veel voor een taxatie.

Klijnsoon heeft met GoedkopeTaxatie.nl in de eerste maand een netwerk opgebouwd van circa vijftig taxateurs en zeventig financieel adviseurs. De basis is dat de klant zelf via de gelijknamige website de taxatieopdracht verstrekt aan de taxateur.
Dat scheelt de klant honderden euro’s, aldus Klijnsoon: “De tarieven die nu in de markt worden berekend, zijn van de gekke. Je krijgt als taxateur alleen een taxatie binnen door met geld te schuiven, terwijl ik voor pakweg tien taxaties nog geen vier uur bezig ben. Elke supermarkt moet vechten om de klanten, want als het brood ergens anders een dubbeltje goedkoper is, gaat men naar de concurrent. Maar in de taxatiebranche is het door het toeschuifsysteem juist andersom. Men speelt elkaar de bal toe. Dat is niet in het belang van de consument.”
Retourprovisie
Het schuiven met geld heeft betrekking op het deel van de taxatiekosten dat tussenpersonen ontvangen van de taxateurs die zij inschakelen. “Een taxateur krijgt alleen een opdracht van de tussenpersoon als hij een deel van de taxatienota aan hem terugbetaalt. Dit betekent dat de taxatiekosten in werkelijkheid veel lager liggen; zonder het te weten betaalt de consument te veel”, aldus Klijnsoon. “Financieel adviseurs die retourprovisie ontvangen voor het verstrekken van taxatieopdrachten, dienen het belang van de consument niet. Als ik tussenpersoon zou zijn, zou ik de taxatie zo gunstig mogelijk voor de klant regelen.”
De kwaliteit van woningtaxaties is bijna overal hetzelfde, zegt Klijnsoon. “Taxaties zijn gestandaardiseerd. Daarnaast nemen ze door de automatisering de afgelopen jaren veel minder tijd in beslag. Maar taxaties zijn wel duurder geworden.” Omdat taxateurs weinig ruimte hebben om zich op basis van kwaliteit te onderscheiden, is concurreren met een lage prijs de enige manier om klanten te trekken.
De consument heeft volgens hem vaak niet in de gaten dat hij te veel betaalt. “De klant is naïef”, zegt Klijnsoon. “Men heeft geen ervaring met het inschakelen van een taxateur en denkt dat de tarieven overal hetzelfde zijn.” GoedkopeTaxatie hanteert voor woningtaxaties een all-in tarief van 1 promille met een minimum van e 275. Alleen eventuele kosten voor het verstrekken van informatie door de betreffende gemeente worden doorberekend aan de klant.
Klijnsoon heeft een aantal tussenpersonen aangeschreven met de vraag of zij zich willen aansluiten. De bezoeker van de site kan dan in contact komen met de aangesloten adviseurs. Voor het aanbrengen van een nieuwe klant brengt Klijnsoon de tussenpersoon een bedrag in rekening dat overeenkomt met veertig uur werk.

Reageer op dit artikel