nieuws

Nieuw EDC-beleggingsfonds garandeert 100% inleg

Archief

Het volmachtbedrijf Europees Diensten Centrum (EDC) in Bussum is druk bezig met productontwikkeling. Binnenkort wordt een beleggingsfonds geïntroduceerd waarbij de inleg voor 100% is gegarandeerd. Ook kunnen straks Nederlanders die in het buitenland wonen EDC-producten kopen.

Sinds 1997 ontwikkelt EDC producten voor zo’n 450 tussenpersonen. De onderneming is sinds drie jaar gevestigd in een monumentaal pand aan de rand van Bussum dat binnen één week werd aangekocht. Die snelheid van handelen typeert het vijftien medewerkers tellende bedrijf, zegt directeur Gert-Jan van der Leek. “Als het moet, hebben we binnen één dag een nieuw product”.
Modules
EDC Assuradeuren werd in 1996 operationeel als dochter van EDC Holding naast EDC AllFinanz, dat zich richt op consumptief krediet. Het assuradeurenbedrijf verzorgt hypotheken, beleggingen, risicodekkingen en unit-linkedverzekeringen. Alle producten van EDC zijn modules waaruit de tussenpersoon een voor de klant best mogelijke combinatie kan samenstellen. Van der Leek: “Wij werken puur vanuit een Allfinanz-concept, gericht op de financiële situatie van de klant. Alleen een hypotheek verkopen is niet ons doel.”
“Op het gebied van funding verzorgen wij hypotheken en consumptief krediet, die in volmacht worden verkocht. Na het sluiten van het contract wordt de verdere afhandeling uitbesteed; de incasso vindt plaats bij de toeleverende maatschappijen.”
Consument en tussenpersoon hebben primair alleen te maken met EDC. De klant ziet de naam van de maatschappij waar het product wordt gesloten pas wanneer hij het contract ondertekent. “Het maakt voor de klant niet uit als maatschappijen onderling portefeuilles verkopen. Het product blijft hetzelfde, want dat hebben zij samengesteld.”
Afgeronde producten
Hoewel EDC modulair werkt zonder kant-en-klare producten, zijn er in de loop der tijd wel afgeronde producten ontstaan. Toch gelooft Van der Leek niet in het zelf aanbieden van een voorgekookte oplossing aan de tussenpersoon of de klant. “Eigenlijk zijn alle tarieven van onze funders, (her)verzekeraars en beleggingsinstellingen, hetzelfde. Wij zeggen tegen de tussenpersoon: bepaal samen met cliënt de doelstellingen en wij zoeken de mogelijkheden. Wij zijn de enige marktpartij die op voorhand geen oplossingen zoekt, maar de tussenpersoon zelf laat bepalen hoe het product er voor de klant uit moet komen te zien.”
Europa
EDC gaat de activiteiten binnenkort uitbreiden tot over de grenzen: voor Nederlanders die in Spanje, Duitsland of Frankrijk wonen, wordt een aantal beleggings-, hypotheek- en lijfrenteproducten gelanceerd. Van der Leek: “Wij richten ons niet zozeer op tweede huizen, maar gaan mensen die in het buitenland verblijven ook financiële diensten aanbieden”.
EDC heeft het vizier al langer op Europa gericht: “Al onze producten komen tot stand door de vraag uit de markt, maar wij lopen niet achter de feiten aan. Wij richten ons op de internationale wet- en regelgeving; andere maatschappijen zijn daar veel later mee begonnen. Voordat iedereen zich aanpaste aan het nieuwe belastingstelsel, werkten wij al met doorlopende provisie en lage afsluitprovisies. Onze tussenpersonen hebben nu een redelijke portefeuille opgebouwd. Het werken met minimale marges leek aanvankelijk niet zo interessant, maar daar wordt nu anders tegenaan gekeken”, zegt Van der Leek.
Beleggingsfonds
Van der Leek, die van 1989 tot 1997 commercieel directeur was van DBV Leven, geeft een voorbeeld van de vernieuwende producten van EDC: “Deze maand komen wij met een beleggingsfonds waarbij de inleg voor 100% is gegarandeerd. Veel beleggingsfondsen spiegelen hoge rendementen voor. Wij stellen: presteer én garandeer. Nu de beleggingsmarkt onzekerder is geworden, zullen veel klanten daarvoor kiezen. Bij stijgende koersen is de opbrengst dan wat minder gunstig, maar de inleg blijft gegarandeerd”.
Het ziet er niet naar uit dat het tussenpersonenbestand van EDC nog stevig zal groeien. “Wij zaten vrij snel op dit aantal en hebben daardoor geen behoefte om dit drastisch uit te breiden.” Eenderde van de tussenpersonen van EDC is fysiek “vrij klein”. “Maar qua omzet zijn het wél invloedrijke kantoren”.
EDC heeft ook een hypotheek voor recreatiewoningen ontwikkeld. “Met de huidige prijzen kunnen veel jongeren geen huis kopen. Recreatiewoningen zijn over het algemeen minder duur en dus een uitkomst voor deze groep. Wij financieren die woningen voor 100%”, licht van der Leek toe.
Zulke producten worden op verzoek van de tussenpersoon ontwikkeld. Maar niet alle suggesties worden overgenomen. “Op het moment dat wij met een product bij een achterliggende partij komen, is er geen reden om het niet te doen. Voordat wij iets gaan ontwikkelen, moet natuurlijk wel duidelijk zijn dat er behoefte aan is”.

Reageer op dit artikel