nieuws

Nieuw anti-fraudeprogramma voor verzekeraars

Archief

Centraal Beheer Achmea, Delta Lloyd en Interpolis zijn de initiatiefnemers van het anti-fraudeprogramma: Facts! Het nieuwe programma registreert incidenten en dossiers

Facts!, dat is ontwikkeld door het IT-bedrijf Krammer Software (Pijnacker), is bedoeld voor het gestructureerd vastleggen van gegevens over betrokken personen, bedrijven, objecten en goederen. Ook de kosten van elk incident worden vastgelegd.
De verzekeringsmaatschappijen Centraal Beheer Achmea, Delta Lloyd en Interpolis hebben in 2001 aan het ABZ-bedrijf Informatikum (bekend van onder meer het anti-fraudeprogramma Fish) gevraagd een incidentenregistratieprogramma te ontwikkelen dat geschikt is voor de fraudeafdelingen bij verzekeraars, zorgverzekeraars, banken en hypotheekverstrekkers. Het programma moest voortbouwen op de door deze maatschappijen ontwikkelde programma’s Crime en Air.
Het programma Facts! is uiteindelijk niet door ABZ ontwikkeld. De rechten op het product zijn gekocht door Marco de Bruijn, thans directeur van Krammer Software. Hij was als extern medewerker van Informatikum en later ABZ, betrokken bij de ontwikkeling van dit incidentenregistratiesysteem. “Doordat ABZ echter zoveel mogelijk met eigen personeel wilde werken, ben ik voor mijzelf begonnen en heb de rechten op het product gekocht van ABZ. Deze drie verzekeraars wilden namelijk dat ik als specialist betrokken bleef bij de ontwikkeling”, aldus De Bruijn.
Externe instanties
De incidenten die geregistreerd worden met behulp van Facts! moeten ook gemeld worden aan externe instanties, zoals het Fraudeloket van het Verbond van Verzekeraars en het Contactorgaan Hypothecair Financiers (CHF) waar de fraude met hypotheken gemeld moeten worden. Ondertekenaars van het Fraudeprotocol van het Verbond hebben zich verplicht om EVI-meldingen (Externe Verwijzings Index) uit te wisselen. Dit soort incidenten worden in Fish opgenomen als ‘Speciale Melding’. Deze worden door Facts! aangemaakt en vervolgens aan Fish verzonden.
Het programma, dat draait onder het besturingssysteem Windows, is te gebruiken op een stand-alone pc, maar ook in een netwerkomgeving. Bestaande incidentenregistraties, zoals Crime, kunnen geïmporteerd worden in het systeem.
Het gebruik van Facts! is gebaseerd op een abonnementensysteem. De jaarlijkse vergoeding is afhankelijk van bedrijfsgrootte of premie-inkomen. De staffel loopt van gebruik op één pc in een klein kantoor tot honderd werkplekken of meer bij verzekeraars.

Reageer op dit artikel