nieuws

Nibe-SVV gaat Europees financieel keurmerk voeren

Archief

Nibe-SVV gaat onder de vlag van de European Financial Planning Association (Efpa) een overkoepelend financieel keurmerk voor financiële planners voeren.

Het plan is afkomstig van de vorig jaar opgerichte Efpa, een nieuwe vereniging van Europese bankopleidingsinstituten. Nibe-SVV directeur Joop van Kessel wordt vice-voorzitter van de nog op te richten Efpa Nederland. Steven van Eijck, directeur van het Instituut Financiële Planners (IFP) van de Erasmus Universiteit, is de beoogde voorzitter.
Doel is om orde te scheppen in het woud van keurmerken. “Zo zijn er alleen in Nederland al keurmerken van de Federatie van Financiële Planners, de federatie van belastingadviseurs, keurmerken van de NVA en de NBVA et cetera”, betoogt Van Kessel.
Hij verwacht dat de invoering van de euro een “emotionele schokgolf richting Europees denken zal geven”. Van Kessel ziet Europese politici al regelgeving op dit terrein opleggen in het kader van consumentenbescherming. “Dat moeten we voor zijn.”
Belangenverstrengeling
Peter Verhage, secretaris van de Federatie Financiële Planners (FFP), over het initiatief van de Efpa: “Onze doelgroep is de consument. Die willen wij uniformiteit en kwaliteit bieden met ons keurmerk. Ik heb een probleem met het initiatief van de Efpa, omdat er allianties worden gesloten met commerciële instellingen zoals Nibe-SVV, die opleidingen verkopen. Je moet te allen tijden onafhankelijkheid kunnen waarborgen. Bovendien is er sprake van een soort schijnzekerheid die je wekt richting de Europese consument. Want er is vooralsnog veel verschil tussen de Europese landen onderling, bijvoorbeeld op het gebied van fiscaliteit.”
Verhage ziet op termijn wel een samenwerking ontstaan tussen de landen onderling op het gebied van de keurmerken. “Maar ik had liever gezien dat de keurmerkinstituten, zoals de FFP, onderling een verbond hadden gesloten, in plaats van dat de Efpa nu met een nieuw keurmerk komt. Want nu ziet de consument inderdaad door de bomen het bos niet meer.”

Reageer op dit artikel