nieuws

NHG houdt zich buiten ‘stammenoorlog’ makelaars

Archief

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) accepteert taxaties van alle drie de certificeringsorganisaties die recentelijk zijn ontstaan in de o/g-branche. Dat zegt NHG-directeur Karel Schiffer in Vastgoed Adviseur, het blad van makelaarsvereniging VBO.

De wettelijke beëdiging van o/g-makelaars is net als die voor assurantiemakelaars dit jaar komen te vervallen. De brancheverenigingen LMV, NVM en VBO zijn het echter niet eens over een vervangende branchebrede certificeringsregeling voor de vastgoedmakelaars. Pogingen om een dergelijke regeling door een waarborgcommissie (inclusief alle brancheverenigingen) te laten opstellen, zijn op niets uitgelopen. De NVM en de LMV vinden de eisen die door de commissie worden gesteld, niet streng genoeg en willen een eigen certificeringsregeling in het leven roepen.
Er zijn nu drie registers op het gebied van woningtaxatie: het Nederlands Register van Taxateurs (NRVT), het Register Makelaars en Taxateurs (RMT) van de NVM en de Stichting Certificering VBO-makelaars.
De Nationale Hypotheek Garantie wil zich buiten de onderlinge strijd houden en accepteert taxaties van iedereen die bij één van de nu geldende registers is ingeschreven: “Wij bemoeien ons niet met de stammenoorlog die kennelijk gaande is. Ik ga ervan uit dat iedereen zelf wel kan bepalen in welk register hij of zij ingeschreven wil staan”, zegt NHG-directeur Karel Schiffer in het magazine Vastgoed Adviseur van makelaarsvereniging VBO. “Voor mij staat vast dat de taxaties van alle ingeschrevenen worden geaccepteerd. Dat heb ik ter goedkeuring voorgelegd aan de staatssecretaris van Vrom en hij heeft mij inmiddels zijn goedkeuring gegeven.”

Reageer op dit artikel