nieuws

NCP: ‘Brandschade kan bijna ¦ 500 mln omlaag’

Archief

Betere naleving van de brandpreventienormen kan de brandschade in Nederland op jaarbasis met bijna een half miljard terugdringen, zo stelt het Nationaal Centrum voor Preventie (NCP).

Het is met de brandpreventie in Nederland nog steeds slecht gesteld, vindt NCP-directeur Han Laanen. Er zijn nog te veel gebouwen waar geen preventieve maatregelen zijn genomen. In gebouwen waar wel een brandmeldinstallatie is geplaatst, zijn deze vaak slecht onderhouden. Volgens Laanen staat de onduidelijke en niet eenduidige regelgeving brandpreventie in de weg: “Soms worden vergunningen ten onrechte afgegeven, omdat gemeenten en brandweerkorpsen verschillende richtlijnen hanteren”.
In het eerste kwartaal van dit jaar is het aantal branden met een schade boven de twee miljoen met 30% toegenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2000. Vorig jaar kwam de totale brandschade uit op zo’n f 1,5 miljard. Door toepassing van de preventienormen die het NCP heeft opgesteld, kan het risico op brand met 80% verkleinen. “Op jaarbasis kan daardoor f 400 miljoen worden bespaard”, aldus Laanen. Deze besparing zou door samenwerking tussen brandweer, beveiligingsbedrijf en verzekeraars moeten worden gerealiseerd.
Bedrijven die voldoen aan de eisen van het NCP ontvangen het keurmerk Veilig Ondernemen. Voor winkelcentra wordt volgend jaar een keurmerk geïntroduceerd. Het Verbond van Verzekeraars heeft geadviseerd een premiekorting te geven tot 25% aan bedrijven die in het bezit zijn van een NCP-keurmerk.

Reageer op dit artikel