nieuws

NBVA tegen liberale plannen voor nieuwe fiscale ingrepen

Archief

De NBVA is tegen het voornemen van de VVD om in een volgende kabinetsperiode de basisaftrek voor de lijfrenteverzekering en het spaarloon af te schaffen. De standsorganisatie wil eerst dat de branche in alle rust de gevolgen van het nieuwe belastingregime verwerkt.

In een schriftelijke reactie op het ontwerp-verkiezingsprogramma van de liberalen, stelt de NBVA “pijnlijk getroffen te zijn” door de conclusie dat de basisaftrek voor de lijfrente en de spaarloonregeling op de helling moet. Hiermee denkt de VVD een besparing van ( 2,35 mld te realiseren, waarvan ( 1,65 mld door het wegvallen van de spaarloonregeling.
De verontwaardiging is daarom zo groot, stelt de NBVA, omdat over beide onderwerpen in 1999 en 2000 uitgebreide discussies zijn gevoerd met het oog op het begin dit jaar van kracht geworden nieuwe fiscale regime. “Daarbij is het belang voor de burgers van zowel het spaarloon als de basisaftrek voor de lijfrente benadrukt. “Zeker in de lagere- en middeninkomens kan deze basisaftrek van eminent belang zijn voor het oplossen van een eventueel pensioentekort”, stelt de standsorganisatie.
De NBVA vindt dat consumenten niet zitten te wachten op verdere fiscale ingrepen van de overheid. “na de zeer ingrijpende stelselwijziging in het kader van IB 2001 is er nu dringend behoefte aan rust aan het fiscale front”, aldus de standsorganisatie.

Reageer op dit artikel