nieuws

NBVA schrapt PE-punten na magere forumdiscussie

Archief

Het intermediair moet eerst een goed ondernemingsplan maken, voordat hij kan bepalen of hij bepaalde werkzaamheden gaat uitbesteden en eventueel kennis bij derden inkoopt. Deze boodschap van Wildbaan-directeur Ivo Valkenburg was de magere opbrengst van een NBVA-discussiemiddag in het Brabantse Leende.

De discussie, georganiseerd door de zuidelijke afdelingen van de brancheorganisatie, duurde krap een uur en bereikte niet het vereiste niveau. De NBVA besloot daarom de toegezegde PE-punten voor het bijwonen van deze bijeenkomst in te trekken. De discussie werd geleid door NBVA-voorzitter Alexander van Voorst Vader. Centraal stond de vraag of het uitbesteden van werkzaamheden of het inkopen van kennis voor de gemiddelde tussenpersoon een haalbare kaart is. Het panel bestond uit vertegenwoordigers van organisaties waarbij het intermediair zich kan aansluiten om werkzaamheden uit te besteden: Henk Doornewaard (Pensioendesk), Ivo Valkenburg (Wildbaan Groep), Bas van Twillert (DAK), Ed van Uijen (Lancyr) en Ad van den Nieuwenhof (Dutch Planners Groep).
Prijzen
Een tussenpersoon die zich aansluit bij franchiseorganisatie De Pensioendesk betaalt hiervoor ( 40.000 per jaar. Directeur Henk Doornewaard rechtvaardigt het hoge bedrag door te stellen dat tweederde van dit bedrag wordt gestoken in reclame- en marketingactiviteiten voor de Pensioendesk en eenderde managementfee is. Door een samenwerkingsverband aan te gaan met de Wildbaan Groep weet de Pensioendesk zich verzekerd van fiscaal-juridische kennis. Een abonnement op de Wildbaan Groep kost de tussenpersoon ( 250 per maand, op jaarbasis dus ( 3.000. Op dit moment telt de Wildbaan Groep ongeveer 250 abonnees.
Bas van Twillert, directeur van DAK, laat zich niet uit over de kosten voor uitbesteding van activiteiten aan zijn organisatie. “Maar uitbesteding aan DAK levert altijd geld op, want de tussenpersoon sluit nu posten die hij anders niet zou krijgen”, aldus Twillert. Bovendien heeft hij de mogelijkheid om via ons maatschappijen ‘uit te proberen’.” De website van DAK biedt uitkomst. Daar staat vermeld dat eenmalig een entreebedrag van ( 500 wordt berekend. Verdere doorbelasting van kosten vindt plaats aan de hand van het aantal posten dat bij DAK wordt ondergebracht.
Ook Lancyr, een samenwerkingsverband van assurantiekantoren, geeft zijn prijzen niet bloot. “Maar”, zegt directeur Ed van Uijen “doordat wij een volmachtbedrijf zijn, is de tussenpersoon na invoer van de gegevens van alle bijkomende rompslomp af”. Ad van den Nieuwenhof, een van de drie mannen achter de onlangs gestarte Dutch Planners Group, noemt eveneens geen prijzen. Maar vaststaat dat een financieel planningsrapport voor een particulier de tussenpersoon ongeveer ( 1.500 kost. Voor een IB-onderneming of een DGA ligt de prijs op ( 2.300.
“Dat zijn behoorlijke bedragen allemaal, dus waarom zouden onze jongens in de zaal, met jullie in zee gaan”, vraagt van Van Voorst Vader. Volgens Doornewaard levert het onder meer naamsbekendheid op. “Verder krijgt de tussenpersoon ondersteuning op fiscaal-juridisch terrein, is er sprake van gezamenlijke inkoop, wordt er marketingondersteuning en managementondersteuning geboden.” “Ja”, zegt de NBVA-voorman, “maar wat levert het nou op die investering van ( 40.000?” “De vuistregel die de Pensioendesk hanteert is dat een investering van ( 200.000 uiteindelijk een bedrag van ( 400.000 oplevert”, aldus Doornewaard.
Standhouders
Het is nog maar de vraag of de aanwezige tussenpersonen baat hebben gehad bij de informatie die de heren achter de tafel hebben gegeven. Een echte discussie over het nut van uitbesteden of het inkopen van kennis werd het niet. Een aantal van de forumleden kwam niet verder dan het aanprijzen van de eigen organisatie. Daar was het discussieplatform niet voor bedoeld. Voor die informatie kon de tussenpersoon ook terecht bij de aanwezige standhouders.
Alexander van Voorst Vader: “Maar waarom zouden tussenpersonen nou geld betalen voor informatie die ze bij de verzekeraar gratis kunnen krijgen?”

Reageer op dit artikel