nieuws

Meer verzekeraars verhogen WA-premies

Archief

Na Erasmus, Centraal Beheer en Hooge Huys komen ook volmachtbedrijf FAB, Nieuwe Hollandse Lloyd en Donatus met een verhoging van de WA-premies voor motorrijtuigen. Kravag houdt het voorlopig bij een eenmalige toeslag.

Volmachtbedrijf FAB verhoogt de WA- en cascopremies voor personenauto’s met 10%; de premies voor bestelauto’s gaan 15% omhoog. Voor zowel vrachtauto’s als motoren stijgen de WA-premies met 6%; casco blijft gelijk. FAB voert een eigen autoverzekering in volmacht voor Erasmus, Nieuwe Hollandse Lloyd (NHL) en London. NHL heeft per 1 oktober voor de tweede maal dit jaar een premieverhoging doorgevoerd; de eerste vond plaats in april. De WA-premies zijn met 5% gestegen; de premietoeslag voor de regio Grote Steden is verhoogd van 7% naar 15%. De premie voor volledig-cascoverzekeringen voor bestelauto’s is met 9% gestegen. Volgens NHL heeft de eerste premieverhoging onvoldoende effect gehad. “Maar wij hebben daarvoor ook lange tijd geen premiestijgingen doorgevoerd”, zegt een woordvoerder van NHL.
Kravag berekent de grotere schadelast op een andere manier door aan de verzekerde: door middel van een kostenopslag van ( 42,98 per polis. In dat bedrag zijn de kosten van de bijdrage Waarborgfonds, RDW-verwerking en buitenlandhulpverlening verwerkt. “Wij hebben die opslag in september berekend. Voorlopig gaat hem om een éénmalige verhoging”, aldus een woordvoerder.
Donatus
Onderlinge kerkenverzekeraar Donatus laat de cascopremies al sinds 1986 ongemoeid. Ter beheersing van de schadelast wordt het eigen risico wel verhoogd tot # 125. Als bij ruitschade Carglass wordt ingeschakeld, geldt een eigen risico van # 75.
Nationale-Nederlanden draagt het WA-risico van de bij Donatus verzekerde auto’s. De premieverhoging van 6% die NN begin dit jaar doorvoerde, liet Donatus achterwege. “Ze waren te laat met die verhoging. Daarom verhogen wij de WA-premie nu per 1 januari met 7%. Met die ene procent nemen we alvast een voorschot op een eventuele premieverhoging bij NN. Mocht die niet komen, dan compenseren we dat wel weer bij de eerstvolgende premiestijging”, zegt officemanager Simon Kadijk.
Donatus kent een unieke total-lossreparatieclausule: als de reparatiekosten bij schade hoger zijn dan de dagwaarde van de auto, vergoedt Donatus (wanneer de verzekerde toch overgaat tot reparatie) de reparatiekosten. “Dat komt omdat wij nogal wat pastoors, nonnen en monniken in ons bestand hebben. Zij zijn gehecht aan hun autootje en doen die niet graag weg”, verklaart Kadijk.

Reageer op dit artikel