nieuws

Massale stijging autopremies blijft (nog) uit

Archief

Ondanks de verwachte slechte schadecijfers over 2000 hebben de meeste grote motorrijtuigenverzekeraars de tegenvallende resultaten niet direct vertaald in een verhoging van de WA-premies per 1 januari.

Het Verbond van Verzekeraars berichtte vorige maand dat de verdere achteruitgang in de schadecijfers vooral wordt veroorzaakt door de slechte resultaten bij de WA-verzekeringen, waar over 2000 een technisch resultaat wordt verwacht van -10% (was -4% in 1999). In de top-tien van autoverzekeraars naar premie-inkomen hebben echter alleen Nationale-Nederlanden (+7%) en Delta Lloyd (+5%) de WA-premie voor personenauto’s verhoogd. Bij Royal Nederland gaan de WA- en cascopremies voor bestelauto’s met 7% omhoog; Stad Rotterdam voert voor bestel- en vrachtauto en taxi dezelfde stijging door.
Buiten de top-tien verhoogt FBTO alle WA-premies met 7% en daarnaast wordt voor de regio Grote Steden een premietoeslag berekend van 15% (was 5%). De Amersfoortse voert een stijging van 7% door op de WA- en cascopremies voor bestelauto’s. De Goudse verhoogt de premies niet; wel is de leeftijdsgrens voor jongeren die een premietoeslag betalen, verhoogd naar 28 jaar.
Euro
Stad Rotterdam meldt alle motorrijtuigenverzekeringen europroof te hebben gemaakt. Verzekerde bedragen en eigen risico’s worden nu primair in euro’s en secundair in guldens gecommuniceerd. Dat betekent voor de verzekerde bedragen een gemiddelde verhoging van 10%, terwijl het eigen risico in de meeste gevallen iets lager uitkomt. Verder zijn in verband met omrekening van premies naar de euro “geringe verschillen ten opzichte van de huidige premie mogelijk”, aldus Stad Rotterdam.

Reageer op dit artikel