nieuws

Luchtvaartpool komt in Belgische handen

Archief

De Nederlandse Luchtvaartpool (NLP) draagt per 1 november haar activiteiten over aan het Belgische Aviabel. NLP-dochter De Vereenigde Assurantiebedrijven ‘Nederland’ (VAN) wordt een zelfstandige maatschappij.

Begin dit jaar staakte de NLP de internationale tekening, die al tijden verliesgevend was. De tekening in de buitenlandse luchtvaart was verantwoordelijk voor 75% van het premie-inkomen. “De resterende portefeuille was te gering van omvang om levensvatbaar te zijn”, licht directeur Tom Jutte toe. “Het leek ons beter om daarvoor aansluiting te zoeken bij een andere verzekeraar”.
Het Belgische Aviabel, dat zowel lucht- als ruimtevaartrisico’s verzekert, treedt vanaf 1 november op als risicodrager voor de Nederlandse risico’s. De aandelen van de in Brussel gevestigde maatschappij zijn in handen van de grote Belgische verzekeraars. De NLP blijft met de huidige medewerkers en onder de huidige naam als bijkantoor actief vanaf de locatie in de Amsterdamse Assurantiebeurs. “In welke juridische vorm dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk”, aldus Jutte. Voor de afwikkeling van schade uit het verleden wordt de achterblijvende NV omgedoopt in DAP Holding.
VAN zelfstandig
De luchtvaartpool is voor 100% eigenaar van de Vereenigde Assurantiebedrijven ‘Nederland’ (VAN). De VAN beheert en administreert onder meer de Bavam-pool en de Milieupool. Vanwege het verdwijnen van de NLP als risicodrager wordt de VAN een zelfstandige maatschappij. Aandeelhouders worden de achttien verzekeraars die nu nog de aandelen van de NLP in handen hebben.

Reageer op dit artikel