nieuws

Lucht boven FDS wordt steeds donkerder

Archief

De verzekeraars Avéro, AIG en Lloyd’s underwriter Cassidy Davis hebben de samenwerking met intermediairbedrijf FDS in Almere opgezegd. “We verkeren in zwaar weer”, zo typeert de nieuwe interim-directeur Nico Westenberg de situatie. “Maar de storm gaat weer luwen”, zo bezweert hij.

Westenberg is vrij plotseling aangesteld als directeur van FDS, nadat oprichter en aandeelhouder Ulbe Keegstra afgelopen zomer bekend maakte te zullen opstappen als algemeen directeur. Peter Hofman, van het Limburgse kantoor Steens/De la Haye/Wald/Dogge, zou hem per 1 oktober opvolgen, maar hij blijkt voor de eer te hebben bedankt. Westenberg was eerder accountmanager bij FDS, maar had die functie begin dit jaar nog ingeruild voor het opzetten van Hypotheekadviesbureau Nico Westenberg in Almere. Hij heeft vroeger zestien jaar voor ABN Amro gewerkt.
Volgens Westenberg is hij formeel op interimbasis aangesteld, maar is het de bedoeling dat dit een vast dienstverband wordt op het moment dat de storm rond FDS is gaan liggen. “FDS gaat door, ondanks de druk die nu door de markt op ons wordt gelegd. We zullen laten zien dat we een sterke partij zijn. We staan niet op het randje van een faillissement, zoals sommigen beweren. We hebben voldoende liquide middelen om aan onze verplichtingen te voldoen”, zo stelt de nieuwe topman strijdlustig.
Westenberg voert niet alleen de directie over FDS, maar ook over de Financiële Adviesgroep Flevoland. De statutaire naam van dit kantoor is Keegstra Financiële Adviesgroep; Keegstra is enig aandeelhouder. Voor FDS (Forte Door Samenwerking) en de Financiële Adviesgroep Flevoland werken tien werknemers.
Plentium Trust
FDS rolt van probleem naar probleem. Zo werd in juni samenwerkingspartner WoonZeker in Elst failliet verklaard, waardoor het dubieuze beleggingsproduct Triple Plus (beloofd rendement van 29,9% per jaar) niet meer kon worden verkocht. In het vergelijkbare beleggingsproduct Plentium Trust werd een alternatief gevonden, totdat De Nederlandsche Bank en de Stichting Toezicht Effectenverkeer verkoop daarvan publiekelijk verboden. Verder is in juni nog het callcenter Marktinformatie Financiële Dienstverlening failliet gegaan, voor 50% eigendom van Ulbe Keegstra.
Westenberg kent de laatste stand van zaken rond Plentium Trust niet. “Ulbe Keegstra legt zich helemaal toe op de afhandeling ervan. Voorop staat dat de ingelegde gelden niet zijn verdwenen.” De toezichthouders dringen aan op ontbinding van de overeenkomsten en teruggave van de inleg aan de deelnemers. Om hoeveel overeenkomsten het gaat, is niet duidelijk.
Omzet niet gehaald
Inmiddels is FDS noodgedwongen gestopt met de verkoop van twee producten obder eigen label: het Inkomsten GarantiePlan en de Flevoland RisicoPolis. Het eerste is een betalingsbeschermingsproduct van AIG. Het tweede product is een risicoverzekering van Lloyd’s underwriter Cassidy Davis, te sluiten in combinatie met een beleggingshypotheek. Aan zijn 85 subagenten meldt FDS dat de beide risicodragers ontevreden zijn over de behaalde omzet. “De prijsstelling en de zeer hoge vergoeding voor u hebben wij bij de verzekeraars kunnen bedingen op basis van geprognotiseerde omzetten. Helaas hebben wij deze omzet samen met u niet gehaald”, zo meldt FDS aan de subagenten. Op het Inkomsten GarantiePlan van AIG lag een provisievergoeding van 45% van de (koopsom)premie.
Nog in dezelfde week hebben de tussenpersonen van FDS te horen gekregen dat Avéro de samenwerking met het volmachtbedrijf heeft stopgezet. Dit betekent dat FDS en de subagenten niet langer de Avéro Hypotheek en het labelproduct Flevoland RendementsPlan kunnen verkopen. “Dit waren ook producten met een bijzonder goede provisieregeling”, zo weet Westenberg. Avéro vond de omzetresultaten evenwel tegenvallend en heeft het arrangement daarop beëindigd.
FDS doet nu nog zaken met Hooge Huys en voor hypotheken met BLG, Bouwfonds en Hypotrust. Hooge Huys is risicodrager op het Flevoland SpaarPlan, een ander label voor het Persoonlijk Vermogen Plan van Hooge Huys. Ruim een jaar geleden behoorden DBV, Interlloyd, Monuta en Zurich nog tot de zakenpartners van FDS.

Reageer op dit artikel