nieuws

Limburgse NN-kantoren fuseren tot Zuidstaete

Archief

Vijf Limburgse assurantiekantoren die 100% eigendom zijn van Nationale-Nederlanden gaan per 1 januari fuseren. Zuidstaete Verzekeringen & Financiële Diensten wordt de nieuwe handelsnaam.

De vijf kantoren waar het om gaat, zetelen in Midden- en Zuid-Limburg: Van Rensch Groep (Horst), Wolters-Hermans (Venlo), Verheyden Adviesgroep (Roermond, Reuver en Heythuysen), Perey & Partners (Maasbracht) en Stijnen-Cobben (Stein en Meerssen). Gezamenlijk tellen deze kantoren ruim 150 medewerkers. Zij bedienen 45.000 klanten en zetten jaarlijks aan provisie zo’n e 10 mln om.
De leiding van Zuidstaete verwacht door de fusie de kennis op het gebied van verzekeringen en financiële diensten te vergroten en tevens de persoonlijke aandacht voor klanten te vergroten. Meer tijd voor commercie kan door een concentratie van administratieve handelingen, waarmee tevens kosten moeten worden bespaard.
Zuidstaete wil het administratieve centrum in Maasbracht vestigen. In een nieuw bedrijfspand – Perey & Partners gaat binnenkort verhuizen – komen zo’n vijftig mensen te werken. Financiële administratie, polisadministratie en schadebehandeling worden hun voornaamste taken. Op termijn moet ook het volmachtbedrijf gaan werken vanuit Maasbracht.
De directie van Zuidstaete zal gaan bestaan uit Ger Bindels (Van Rensch), Rudolf Doornkamp (Wolters-Hermans), Monique Perey (Perey & Partners) en Peter Sijmons (Verheyden). Paul Corten, de huidig directeur van Stijnen-Cobben, blijft verantwoordelijk voor de vestigingen in Zuid-Limburg.
Overnames
De vijf NN-kantoren kennen al een historie van fusies en overnames. Het verst daarin is Perey & Partners, dat enkele jaren geleden ontstond uit een fusie tussen de kantoren Perey (Maasbracht) en Melis (St. Odiliënberg). Vorig jaar werd het Heerlense kantoor Venak toegevoegd aan de combinatie, die toen nog Perey-Melis heette. Stijnen-Cobben is een nog zeer jonge fusiecombinatie tussen de kantoren Jan Stijnen (Stein), Cobben (Meerssen) en Op den Camp (Meerssen). Van Rensch heeft in het recente verleden onder meer het kantoor Boer in Venray opgeslokt, net zoals Wolters-Hermans de kantoren Astrom en Doornkamp (Tegelen) opkocht. Verheyden heeft een concentratie van de vestigingen uitgesteld, al is wel de vestiging in Melick opgeheven.
Briefpapier
Zuidstaete is de vijfde grote fusiecombinatie van NN-kantoren. Eerder onstonden al de combinaties Census (Groningen, Friesland, Drente en Overijssel), MixZ (regio Den Haag), Athena (regio Amsterdam) en Noordborgh (Noord-Holland Midden en Noord). Kleinere fusies zijn Cantos (stad Eindhoven) en Jansen en Groenendijk (Utrecht).
Zuidstaete gaat zijn relatie met de aandeelhouder kenbaar maken op het briefpapier. “We zullen daar ‘Onderdeel van ING’ opzetten”, zegt Verheyden-directeur Sijmons. “We doen dat met de staart omhoog hoor, niet met de staart tussen de benen.” Zuidstaete wil lid worden van de NVA. Op dit moment is alleen Verheyden – met drie vestigingen – lid van een standsorganisatie (NVA).
Straet & Snijder
Assurantiekantoor Straet & Snijder (Kerkrade) blijft buiten de Limburgse fusie van NN-kantoren. Directeur Ron Snijder heeft de aandelen van het kantoor namelijk eerder dit jaar teruggekocht van NN. Hij had ze midden jaren negentig aan de verzekeraar verkocht. Volgens Snijder hebben tal van aspecten een rol gespeeld bij de beslissing geen deel uit te maken van Zuidstaete. “Wij zitten 25 jaar in dit vak. We hebben hier twee mensen met een volmachtdiploma en vier met een A-diploma. Je werkt echt naar het runnen van een volmachtbedrijf toe, maar in de nieuwe situatie zouden we eigenlijk alleen een frontoffice zijn.”
Volgens Snijder is het afscheid van NN als aandeelhouder in goede harmonie verlopen. “De optie van verzelfstandiging is feitelijk het eerst door NN geopperd, maar er zat absoluut geen druk achter. Via een financiële holding ben ik nu enig eigenaar van Straet & Snijder.”

Reageer op dit artikel