nieuws

Limburgs assurantiekantoor dupe van frauderende medewerker

Archief

Een voormalige klant van assurantiebedrijf Eurlings in Melick heeft bij de politie van haar woonplaats Montfort aangifte gedaan van oplichting en verduistering. De vrouw beticht een inmiddels ontslagen accountmanager van Eurlings van het onder valse voorwendsels verkrijgen van e 16.000. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

De 42-jarige buitendienstmedewerker van Eurlings Assurantiën was in 1995 in dienst gekomen. Voor die tijd heeft hij samen met zijn partner het assurantiekantoor Tellings & Verbunt Assurantiën in Roermond gerund. Volgens tussenpersoon Frank Eurlings liep tegen de buitendienstman toen al een strafproces wegens oplichting. Daarover had hij echter geen enkele mededeling gedaan in het (bevredigend verlopen) sollicitatiegesprek. “Je kan iemand wel voor het hoofd, maar niet in het hoofd kijken”, verklaart Eurlings zijn onvermogen om de wanpraktijken van de medewerker te doorzien.
Gevangenisstraf
Een jaar later bleef de buitendienstmedewerker plotseling drie dagen weg van kantoor, aldus Eurlings. Later bleek dat hij drie dagen celstraf had moeten uitzitten wegens een veroordeling voor oplichting. Voor Eurlings aanleiding om hem op staande voet te ontslaan. “In ons vak kun je niet werken als er geen vertrouwen bestaat”, zegt hij enigszins terughoudend. Hoewel hij het lerend aspect van de zaak onderkent, gaat hij de publiciteit liever uit de weg. “Ik wil dit hoofdstuk zo gauw mogelijk afsluiten.”
Gedurende zijn kort dienstverband had de buitendienstmedewerker toch kans gezien om zeker een handvol klanten van het assurantiebedrijf te benaderen. “Hij wist bij hen geld los te praten zogenaamd om daarmee te gaan beleggen. Als zekerheid schreef hij schuldbekentenissen op eigen naam uit”, vertelt Eurlings, die zelf geen aangifte bij de politie heeft gedaan. “Hij werkte louter onder eigen naam. Voor zover is vast komen te staan, heeft hij niet één beleggingsproduct namens mijn assurantiekantoor aan de klanten verkocht.”
Onder druk gezet
Door de oplichtingaffaire zijn volgens Eurlings zeker vijf klanten ernstig financieel gedupeerd. “Zij zijn allen voor enige tienduizenden euro’s opgelicht. Geen van hen heeft echter daarover contact met mij gezocht. Ik vrees, omdat zij onder druk zijn gezet, zo van: als je gaat piepen, zie je geen cent meer terug. Zelfs de enige klant die is weggegaan, heeft mij nooit aangesproken daarover, hoewel ik gewend was om daar drie keer per jaar langs te gaan.” In de regionale krant De Limburger stelt Eurlings evenwel dat de voormalig medewerker van zijn bedrijf tientallen klanten heeft getild en dat “tig klanten zijn weggegaan”.
Het ontslag op staande voet van de medewerker moest door de rechter worden beoordeeld, maar Eurlings werd in het gelijk gesteld. Dat neemt niet weg dat de man nog actief is in de omgeving van zijn woonplaats, onder de rook van Roermond. Eurlings: “Veertien dagen na zijn ontslag was hij alweer aan de slag gegaan bij een ander assurantiekantoor. Voor zover ik weet, heeft hij daarna nog twee andere werkgevers in de branche gehad.”

Reageer op dit artikel