nieuws

Letseladvocaten mogen zich bedienen van ‘no cure no pay’

Archief

Advocaten mogen zich voortaan openlijk bedienen van het honoreringssysteem no cure no pay bij de behandeling van personenschadezaken. Dit vloeit voort uit een beslissing die de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vorige week heeft genomen.

Bij de gevestigde orde van aansprakelijksheidsverzekeraars, advocaten en andere belangenbehartigers is no cure no pay altijd van de hand gewezen. Daarbij werd immer het schrikbeeld van ‘Amerikaanse toestanden’ (ambulance-chasers) opgeroepen. Vaak werd het accent gelegd op het risico dat advocaten in zaken waarin de aansprakelijkheid geen discussiepunt is, op eenvoudige wijze veel geld zouden kunnen verdienen ten koste van de schadelijders.
Voorstanders van het systeem wijzen er steeds op, dat no cure no pay een belangrijke drempelverlaging is voor schadelijdende consumenten. In heel wat gevallen zouden zij van inschakeling van een advocaat afzien omdat niet zeker is of zij de kosten ervan ooit vergoed zullen krijgen.
Engelgeer
De beslissing van de NMa is een groot persoonlijk succes voor letseladvocaat Gerrit Engelgeer, die de zaak bij de NMa aanhangig maakte. Hij lag zelf onder vuur binnen de Orde van Advocaten omdat hij zich, in strijd met de gedragsregels van Orde, al van deze honoreringswijze bediende.
Het is inmiddels al drie jaar geleden dat de NMa als haar voorlopig oordeel uitsprak dat de Orde van Advocaten no cure no pay niet mocht verbieden. De ‘kartelpolitie’ heeft dat voorlopige oordeel nu omgezet in een definitieve uitspraak.

Reageer op dit artikel