nieuws

Lease-ellende bij Dexia Bank

Archief

Dexia Bank Nederland heeft in het tweede kwartaal van dit jaar alweer een forse voorziening moeten treffen voor aan aandelenlease verbonden kredietrisico’s.

Dit risico betreft het niet kunnen terugbetalen van schulden door houders van aandelenleasecontracten. Die schulden ontstaan als de waarde van het aandelenpakket aan het einde van de looptijd minder is dan de leensom. In het eerste kwartaal had Dexia voor dit risico al een voorziening van e 32 mln getroffen, in het tweede kwartaal is daar nog eens een bedrag van e 26 mln aan toegevoegd. Vorig jaar was dit ‘stroppenpotje’ voor het eerst gevuld, toen met e 24 mln.
In het tweede kwartaal is met betrekking tot aandelenlease verder nog een voorziening getroffen voor ‘dubieuze debiteuren’, mensen met een betalingsachterstand. Deze voorziening bedraagt e 8 mln.
Bij Bank Labouchere, door Dexia in 2000 gekocht van Aegon voor een bedrag van bijna e 900 mln, liepen begin dit jaar nog 350.000 aandelenleasecontracten waarmee e 4,2 mld was gemoeid.

Reageer op dit artikel