nieuws

‘Koffieboeren moeten zich kunnen verzekeren’

Archief

“Koffieboeren en koffiecoöperaties moeten zich kunnen verzekeren tegen prijsschommelingen”. Deze wens uitte demissionair minister Eveline Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) eind vorige maand in een gesprek met de koffiebranche over maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Volgens Herfkens biedt onder meer een verzekering tegen het risico van prijsschommelingen uitzicht op een oplossing van de (financiële) crisis in de koffiesector, met name voor de koffieboeren en -coöperaties. “Hun inkomen wordt beter voorspelbaar. Bovendien hebben boeren bij lage prijzen vaak harder krediet nodig. Maar juist dan gaat de kredietkraan dicht wegens te grote risico’s voor de bank. Als de boeren verzekerd zijn, ligt ook dat anders. Zulke verzekeringssystemen zijn er nog maar mondjesmaat.”
Herfkens zei het initiatief van de Wereldbank te ondersteunen, die in samenwerking met de Europese Unie daarin verandering wil brengen.

Reageer op dit artikel