nieuws

Jan Langman (AXA) houdt het na bijna veertig jaar voor gezien

Archief

Na bijna veertig jaar in de bedrijfstak te hebben gewerkt, houdt Jan Langman, directeur Marketing en Productontwikkeling van AXA Nederland, het voor gezien. Per 1 februari volgend jaar maakt hij het gebruik van de vut-regeling.

Het officiële afscheid van Langman (64) vindt twee weken eerder plaats. Op zijn laatste werkdag (op 15 januari) kunnen medewerkers en relaties hem voor de laatste keer de hand drukken. Tevens kunnen zij dan kennismaken met zijn opvolger Heino Hovingh, voorheen directeur Strategie bij Coca Cola, die per 1 mei dit jaar is aangetreden. Wat Langman straks gaat doen, staat nog niet vast. “Zeker is wel, dat ik een half jaar lang meer ruimte wil openhouden in mijn agenda. Daarna wil ik iets gaan doen op het snijvlak van marketing en automatisering.”
Langman kwam in 1963 in dienst van Delta Lloyd. Daar heeft hij ruim twintig jaar gewerkt, eerst acht jaar als directeur Marketing. “In die tijd heb ik het merk Delta Lloyd op de kaart mogen zetten. Vele honderden tussenpersonen kennen mij nog uit die tijd”, vertelt Langman. Na vier jaar directeur van het schadebedrijf te zijn geweest, stapte hij in 1983 over naar bedrijvenverzekeraar Nieuw Rotterdam in de functie van vice-voorzitter van de raad van bestuur.
Conflict
Een conflict met bestuursvoorzitter Peter Korteland deed hem zes jaar later vertrekken naar Equity & Law, wat nu AXA is. Een besluit waarop Langman niet met wrok terugkijkt. “Korteland en ik lagen elkaar niet. Je zou kunnen zeggen dat er sprake was van een ‘incompatibilité des humeurs’. Dat neemt niet weg dat ik daar veel heb geleerd.”
Bij Equity & Law vervulde Langman eerst de functie van (zelfstandig) adviseur voor marketing en productontwikkeling. Later werd deze functie stilzwijgend omgezet in een directiefunctie. Na de fusie met AXA bleef hij werkzaam als directeur Marketing en Productontwikkeling. Als zodanig was hij onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het merk AXA.
Zijn vervroegde pensionering mag volgens Langman niet los worden gezien van de ontwikkelingen bij AXA, waardoor onder meer de vestiging in Rotterdam wordt opgeheven. “Ik zag het niet meer zitten om nog tot mijn officiële pensionering in november heen en weer te rijden. Vandaar…”

Reageer op dit artikel