nieuws

ING legt met nieuwe hypotheek accent op financiële planning

Archief

ING Bank verkoopt sinds afgelopen maandag de Vermogensplanning Hypotheek, waarmee tijdens de looptijd gratis kan worden gewisseld tussen sparen en beleggen. Voor de opbouw van het vermogen kan onder meer worden belegd in ING Garantiebiljetten met volledige inleggarantie. De bank vindt dat consumenten de hypotheek nog te weinig zien als onderdeel van de totale financiële planning.

De nieuwe hypotheek kent drie varianten. Bij de eerste variant, de Vermogensplanning Hypotheek met beleggen, wordt vermogen opgebouwd met een eenmalige of maandelijkse inleg in één of meer beleggingspakketten, of een eenmalige inleg in ING Garantiebiljetten. Daarmee wordt belegd in Eurostoxx 50-aandelen (de grootste 50 bedrijven uit de eurozone). Er wordt gestreefd naar een participatiegraad van minimaal 75%, zodat koersstijgingen en -dalingen voor 75% aan de belegger worden doorgegeven. De looptijd van de biljetten is vijf jaar; daarna wordt herbelegd in een nieuw garantiebiljet.
Bij de tweede variant kan een extra lening worden gesloten, waarmee een beleggingsportefeuille wordt aangekocht. De grootte van die portefeuille is maximaal 25% van de executiewaarde van de woning en minimaal e 15.000. Voor deze variant geldt een renteopslag van 0,3%.
De derde variant is een hybride product waarbij eenmalig of maandelijks wordt ingelegd op een spaar- en beleggingsrekening. Er kan gratis worden gewisseld tussen sparen en beleggen; voor de beleggingen kan worden gekozen uit ING Bank Dynamic Mix Funds. De keuze van het beleggingspakket wordt, net als bij de andere varianten, bepaald aan de hand van een met de adviseur op te stellen beleggingsprofiel. Voor deze variant geldt een renteopslag van 0,2%.
Nipo-onderzoek
Tegelijk met de introductie van de Vermogensplanning Hypotheek maakte ING de resultaten bekend van een onderzoek dat bureau TNS Nipo heeft gedaan onder 500 huishoudens met een inkomen van minimaal e 45.000 die tussen maart 2002 en april 2003 een hypotheek hebben gesloten. Uit het onderzoek blijkt dat de netto maandlasten door 74% van de hypotheeksluiters één van de belangrijkste criteria worden gevonden bij het sluiten van de hypotheek. Daarna volgt de hoogte van de rente (47%). Vermogensopbouw is voor 23% van de respondenten een belangrijke factor. De (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek is met 66% de meest gekozen hypotheekvorm, vóór de spaarhypotheek (40%), de beleggingshypotheek (21%) en de traditionele levenhypotheek (16%).
Een kwart van de respondenten geeft aan dat de hypotheek een belangrijke rol speelt bij het opbouwen van vermogen. ING vindt dat te weinig: “Wij vinden het belangrijk dat persoonlijke financiële planning meer aandacht krijgt en daarom introduceren wij deze maand een hypotheekvorm die zowel de financiering van een huis als vermogensopbouw in zich heeft”, zegt ING Bank-directeur Joost van der Does de Willebois. “Wij gaan ons nadrukkelijker als adviseur van de consument opstellen.”

Reageer op dit artikel