nieuws

ING bekendst bij hypotheekadviseur

Archief

Het intermediair stelt in vergelijking met vorige jaren hogere eisen aan de hypotheekverstrekkers waar hij mee samenwerkt. Daarbij worden ook meer partijen in de keuze betrokken. ING Bank is de bekendste en de meest overwogen hypotheekverstrekker onder tussenpersonen, zo blijkt uit een onderzoek van Blauw Research.

Voor de jaarlijkse Image & Performance Monitor Hypotheekverstrekkers ondervroeg Blauw Research dit jaar 288 intermediairs die minimaal twintig hypotheken per jaar sluiten. De vragen gingen over bekendheid en imago van en voorkeur voor hypotheekverstrekkers. Vooral doordat het imago van de branche is verslechterd en er minder hypotheken worden gesloten, blijkt het intermediair kritischer te kijken naar de producten en daarbij meer hypotheekverstrekkers in de keuze te betrekken.
Bekendheid en waardering
Het intermediair kent gemiddeld 8,7 hypotheekverstrekkers. Dit zijn er twee meer dan vorig jaar, toen men gemiddeld 6,8 verstrekkers kende. ING Bank wordt door 67% van het intermediair spontaan genoemd als geldverstrekker. Bouwfonds en ABN Amro zijn de nummers twee en drie. Verder is de spontane bekendheid van Postbank, Rabobank, BLG, Westland Utrecht, SNS bank en Delta Lloyd flink gestegen.
Over het algemeen is de waardering voor de hypotheekverstrekkers gedaald. Kregen zij vorig jaar nog het rapportcijfer 6,8, dit jaar is dat gedaald naar 6,6. De hoogste waardering is voor Achmea-dochter Woonfonds: 7,3. BLG, Zurich, ABP en Avéro Achmea scoren ook boven de zeven. Het nakomen van afspraken en zorgvuldigheid worden als de twee belangrijkste eigenschappen genoemd. De beste balans tussen bekendheid en waardering is volgens de resultaten van het onderzoek gevonden door ING Bank, Bouwfonds en Stad Rotterdam.
Aan de deelnemers is ook gevraagd met welke partij zij meer zaken willen doen. Daarbij kwam ING Bank als favoriet uit de bus: 17% van de adviseurs wil meer hypotheken van de bank verkopen; overigens wordt ING Bank over het algemeen genoemd als de partij met wie men het liefste zaken doet.
Er wordt gemiddeld met 6,9 hypotheekverstrekkers zaken gedaan; vorig jaar lag dat gemiddelde nog op 5,6. ING Bank en Bouwfonds hebben de hoogste penetratiegraad: zij doen met meer dan de helft van het intermediair zaken.
Nieuwkomer Argenta presteert opvallend goed. Maar liefst 21% van het intermediair noemt de Belgische geldverstrekker spontaan als hypotheekverstrekker; 7% overweegt meer zaken te gaan doen met Argenta. Na één jaar werkt de hypotheekbank al met 19% van de tussenpersonen samen.

Reageer op dit artikel