nieuws

Icoa belooft NVA-lid 25% meer provisie

Archief

Icoa, de inkoopcombinatie van en voor leden van de NVA, claimt dat deelnemers gemiddeld 20% tot 25% meer provisie kunnen ontvangen.

De besloten vennootschap Icoa werd eerder dit jaar opgericht door Koenraad Frans (Frans Assurantiën in Bergen), zijn zuster Annette en NVA-collega Tom Pedroli (Duin & Pedroli in Medemblik). Voorwaarden voor deelname aan Icoa (=Inkoopcombinatie onafhankelijke assurantieadviseurs) zijn het lidmaatschap van de NVA en géén aandelen in handen van een bank of verzekeraar. “Dat laatste is niet te rijmen met onze doelstelling: behoud van zelfstandigheid. Met de eerste eis streven we naar kwaliteit, die door verzekeraars wordt beloond met extra provisie”, aldus Koenraad Frans.
Op dit moment heeft Icoa met vijf verzekeraars een overeenkomst, waarbij alleen Noordhollandsche van 1816 schaderisico’s – met uitzondering van groot-zakelijke risico’s – in dekking neemt. De andere risicodragers zijn Delta Lloyd, Woudsend, Winterthur en Zwolsche Algemeene. De verzekeraars moeten voldoen aan administratieve minimumeisen en keren in ruil voor volume en kwalitatief goede productie, bonusprovisies uit over de omzet van alle Icoa-kantoren samen. “We gaan er vanuit dat we in de hoogste bonusschijf terechtkomen”, meent Frans. “Gemiddeld moet dat deelnemers 20% tot 25% meer provisie opleveren.”
De laagste
Van de totale bonusprovisie houdt Icoa 10% (boven e 2,5 mln) tot 15% (tot e 100.000) in. Frans: “Gemiddeld zal dat op 0,2% premie maal duur uitkomen en daarmee zijn we absoluut de laagste in de markt. Bovendien heffen we geen entreegeld. Wij hoeven namelijk niet rijk te worden van Icoa. Het gaat om het idee erachter: behoud van zelfstandigheid en bevordering van kwaliteit.”
Icoa heeft inmiddels met 35 NVA-leden een overeenkomst getekend “en bij 32 andere is het wachten op de handtekening”, aldus Frans. Icoa wil met meer verzekeraars contracten gaan sluiten, als het aantal deelnemende kantoren dat toelaat. Komende maand presenteert de inkoopcombinatie zich nog drie keer aan tussenpersonen, in Van der Valk-hotels in Zwijndrecht (3 oktober), Assen (16 oktober) en Eindhoven (30 oktober).

Reageer op dit artikel