nieuws

Hypotheekverstrekkers beloven gouden bergen op internet

Archief

De woonconsument die wil weten hoeveel hij maximaal kan lenen voor de aankoop van zijn huis, wordt op de sites van hypotheekverstrekkers en -adviesketens een vette worst voorgehouden. De hypotheekcalculators leiden bovendien tot totaal verschillende bedragen, zo blijkt uit een steekproef van AssurantieMagazine. De ene maatschappij of tussenpersoon geeft geen gulden te veel, de andere presenteert zich als de gulle gever. Vooral de hypotheekverstrekkers lijken hoge hypotheeksommen puur als lokmiddel te gebruiken.

De hypotheekcalculators op de internetsites van geldverstrekkers en tussenpersonen toveren in een mum van tijd het maximaal te lenen hypotheekbedrag tevoorschijn. Een simpele druk op de knop en de nettomaandlasten komen er ook nog eens uitrollen. AM heeft op bijna twintig sites van zowel geldverstrekkers als hypotheekketens steeds dezelfde gegevens ingevoerd: de aanvrager (30) heeft een brutojaarsalaris van f 80.000 en diens eveneens 30-jarige partner ontvangt jaarlijks f 40.000. De looptijd van de hypotheek is dertig jaar en de toetsrente 6,0%.
Vooraf is eerst een bezoekje gebracht aan de site van de Stichting Keurmerk Hypotheek Bemiddeling (SKHB), de onafhankelijke belangenorganisatie waar hypotheekbemiddelaars zich bij aan kunnen sluiten, mits zij aan de strenge (opleidings)eisen voldoen,. De keurmerkadviseur is verplicht de consument bij een hypotheekaanvraag erop te wijzen wat hij volgens de normen van de stichting ‘verantwoord en veilig’ kan lenen. Voor onze proefpersoon is dit veilige hypotheekbedrag f 523.725.
Geen zuinige Schot
Eubos, onderdeel van de Bank of Scotland, presenteert zich op internet niet bepaald als een zuinige Schot. De proefpersoon kan hier het flinke bedrag van f 660.000 lenen. Wel houdt de eerste online hypotheekverstrekker in ons land een slag om de arm: “Vraagt u een offerte aan, dan worden meer gegevens in de beoordeling betrokken. Wij kunnen u dus niet garanderen dat u het hier berekende bedrag ook daadwerkelijk kunt lenen”.
Hoe zit het met EuropeLoan, de directe concurrent van Eubos op internet? Hier moeten we een rentepercentage invullen. Bij 6,0% kan de aanvrager f 525.349 lenen; bijna anderhalve ton minder dan bij Eubos en iets boven de keurmerknormen.
Marktleider Rabobank, die overigens als enige om maandbedragen vraagt, komt met een bedrag van f 612.400 op de vijfde plaats. De bank biedt naast de berekening van de maximale hypotheek nog twee extra calculators aan. Zo is het ook mogelijk om te checken wat men kan lenen bij een bepaalde, gewenste nettomaandlast. De derde calculator is gebaseerd op de koopsom: ‘Bereken in drie stappen of u uw droomhuis kunt financieren met uw inkomen’.
Intermediairmaatschappijen zoals Amev, Delta Lloyd, Generali, Hooge Huys, Nationale-Nederlanden en Stad Rotterdam bieden geen rekenmodules op hun sites aan. Wellicht omdat ze met de assurantietussenpersoon samenwerken?
Aegon waagt zich wel aan een “indicatie van het leenbedrag”. In ons geval levert dit f 550.000 op. Over de keurmerknorm of NHG wordt met geen woord gerept. Echt makkelijk te vinden, is de berekeningsmethode overigens niet; pas onder het item ‘wonen’ bij ‘Een huis kopen? Gebruik het stappenplan’ komen we het tegen. Ook het hypotheekbedrag op basis van de nettomaandlasten kan berekend worden en andersom.
Zwitserleven eindigt op de lijst van maximale hypotheekbedragen op de tweede plaats met f 640.000, gevolgd door ASR Bank met f 592.110. De direct-writers Centraal Beheer en Postbank komen op aanzienlijk minder hoge bedragen uit: respectievelijk f 559.000 en 533.733. Woonfonds is van alle op internet bezochte geldverstrekkers de ‘strengste’ met een leenbedrag van f 511.555, zelfs nog iets onder de SKHB-norm.
Hypoteekketens
Hypotheekketens als Hypotheek Visie, Alpha Hypotheken en het Financieel DienstenCentrum wagen zich op hun site niet aan een hypotheekberekening, maar verwijzen door naar hun kantoor in de buurt.
Bij de overige hypotheekadviesketens waarvan AM de site bezocht, lopen de resultaten sterk uiteen. Bij de Hypotheekshop bedraagt de maximale hypotheek bij een rente van 6,0% f 420.000 mét en f 523.725 zonder NHG. Handig is dat de keten ook de corresponderende koopsommen erbij vermeldt.
De Hypotheker komt exact op hetzelfde maximale hypotheekbedrag uit als de Hypotheekshop. Niet verwonderlijk, want beide franchiseketens houden zich volledig aan de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en die van SKHB. De internetter moet bij de Hypotheker wel meer gegevens invullen. Zo wordt gevraagd naar de leeftijd, de overlijdensrisicodekking en het belastingtarief. Aan het einde van de berekening volgt automatisch een opgave van de bruto- en nettomaandlasten.
Huis & Hypotheek pakt het anders aan. “Omdat het maximaal te lenen bedrag per geldverstrekker verschilt, worden de uitkomsten van de berekening per geldverstrekker weergegeven.” Eerst worden de geldverstrekkers weergegeven die het hoogste en het laagste hypotheekbedrag opleveren. Dit zijn respectievelijk Nationale-Nederlanden met f 617.100 en ABP met f 515.400. Opvallend is dat ABP als enige geldverstrekker de hand op de knip houdt en zelfs nog onder de keurmerknorm blijft. Ook het hypotheekbedrag (f 554.111) dat de geldverstrekkers gemiddeld genomen lenen, wordt vermeld. Ten slotte geeft de keten nog de maximale hypotheek met NHG (f 420.000) en die volgens de SKHB (f 523.700). Daarna volgt een overzicht per geldverstrekker met, zoals gezegd, NN aan kop, gevolgd door Bouwfonds en DBV met allebei een maximale hypotheek van f 589.000 en Amev met f 583.800.
De Van Bruggen Adviesgroep is van de onderzochte hypotheekketens de gulste gever: maar liefst f 636.500. Opvallend is dat op de homepage (www.vanbruggen.nl) wel groot het logo van het Keurmerk voor Hypotheek Bemiddeling prijkt. Bij de berekening van de maximale hypotheek is daar in ieder geval weinig van te merken!
Lokmiddel
SKHB-directeur Nico Stolwijk verdenkt geldverstrekkers en hypotheekketens ervan de hypotheekcalculators puur als lokmiddel te gebruiken. “Door op hun site hoge leenbedragen voor te schotelen, proberen ze klanten binnen te krijgen. Om het als marketingmiddel te gebruiken, is op zich niet verkeerd, maar bij de advisering moet de klant er wel op gewezen worden wat voor zijn situatie een veilige hypotheek is. Een keurmerkadviseur is dat verplicht, maar een niet-aangesloten intermediair niet.”
Stolwijk vindt dat hypotheekverstrekkers en -adviseurs op internet duidelijker aan moeten geven dat de maximale leensom slechts een indicatiebedrag is. “De berekening zou twee bedragen op moeten leveren: het maximale én het veilige leenbedrag volgens onze normen. Uitsluitend het maximale is een verkeerd uitgangspunt.”
De berekening van de nettomaandlasten door een simpele druk op de knop noemt hij “een onbetrouwbaar rekensommetje”. “Vaak hoef je op een site niet eens extra gegevens in te vullen, en de nettomaandlasten worden al tevoorschijn getoverd. De achterliggende berekeningsprincipes worden niet inzichtelijk gemaakt. Hoe weet ik dan bijvoorbeeld dat er rekening is gehouden met het eigen-woningforfait? Zulke rekenmodules vergroten alleen maar de verwarring voor de consument.”
Maximale hypotheek Eubos f 660.000 Zwitserleven f 640.306 Van Bruggen f 636.500 Huis & Hypotheek f 617.100* Rabobank f 612.400 ASR Bank f 592.110 Bouwfonds f 588.982 GeldXpert f 576.058 Centraal Beheer f 559.000 SNS Bank f 550.412 Aegon f 550.000 ABN Amro f 542.000 Postbank f 533.733 EuropeLoan f 525.349 Hypotheekshop f 523.725 Hypotheker f 523.725 Woonfonds f 511.555 * Hypotheek van NN, keurmerknorm wel genoemd.
Berekenen nettomaandlasten
ja nee ABN Amro x Aegon x ASR Bank x Bouwfonds x Centraal Beheer x Eubos x EuropeLoan x GeldXpert x Huis & Hypotheek x Hypotheekshop x Hypotheker x Postbank x Rabobank x SNS Bank x Van Bruggen x Woonfonds x Zwitserleven x

Reageer op dit artikel