nieuws

Hypotheekvergelijker.nl richt zich op zelfstandig adviseur

Archief

Dirk Kooiman, directeur van Financieel Adviesbureau Kooiman & ’t Hooght (NBVA-lid) in Baarn, is een franchiseketen begonnen onder de naam www.hypotheekvergelijker.nl. Anders dan de naam doet vermoeden, gaat het hier niet om een vergelijkingssite.

Bezoekers kunnen op de site een aanvraagformulier invullen en versturen, waarna een Hypotheekvergelijker-adviseur contact opneemt met de klant. “De vergelijkingsmogelijkheid komt ook niet op de site. Vanuit mijn ervaring in het hypotheekvak (Kooiman was van 1990 tot 1994 sectorhoofd Hypotheken en Verzekeringen bij DBV, red.) weet ik dat veel automatiseringsprogramma’s wel een aardige vergelijking kunnen bieden, maar het blijft een subjectieve zaak. Misschien komt er op de site nog wel een rentemodule.”
Het aantal adviseurs is nog beperkt tot één in Ermelo. “We zijn nog in oprichting”, aldus Kooiman. “Zes mensen hebben inmiddels gereageerd, waarvan ik er vier al heb afgewezen. Dat waren assurantiekantoren, maar wij richten ons op adviseurs die zich alleen met hypotheken bezighouden. Zelfstandige ondernemers.”
Voor het werven van klanten is het lokale netwerk belangrijk voor de adviseurs, die vanuit huis gaan werken. “De adviseurs moeten in de eigen omgeving aan de slag. Er wordt dus wel enig acquisitie-initiatief verwacht”, zegt Kooiman.
De kosten van toetreding tot Hypotheekvergelijker.nl zijn van een aantal zaken afhankelijk. “De entreekosten zijn heel laag. Daarnaast moeten mogelijk verbouwingen aan huis plaatsvinden; op termijn willen we alle aanvragen via HDN laten lopen. Ook moet de adviseur lid worden van een standsorganisatie en een hypotheekadviespakket aanschaffen. Alles bij elkaar bedragen de startkosten zo’n e 10.000.”
Kooiman heeft oriënterende gesprekken gehad met ING Bank, Woonfonds, Amersfoortse, PVF en Woudsend. Het voornemen is om ook te gaan samenwerken met de NBVA Hypotheekdesk en DAK. Kooiman heeft geen vastomlijnde groeiplannen. “Het hoeft niet snel te gaan, maar ik ben wel degelijk ambitieus. Ik reken mij echter niet tot de groep snelle jongens. Ik kies voor kwaliteit.”

Reageer op dit artikel