nieuws

Hypotheeksoftware Infa uitgebreid met AfinOnline

Archief

Softwarebedrijf Infa heeft aan het hypotheekadviesprogramma AfinHyp onder de naam AfinOnline de mogelijkheid toegevoegd om met twee muisklikken een online financieel overzicht te genereren van de gevolgen van het hypotheekadvies voor vijf klantscenario’s.

Vanuit AfinHyp kan direct een koppeling worden gemaakt met AfinOnline, dat inzicht geeft in het netto besteedbare inkomen voor de klant in de scenario’s van eerder stoppen met werken, arbeidsongeschiktheid van de klant of zijn partner en overlijden van de klant of zijn partner.
Van alle hiaten die in deze scenario’s ontstaan, wordt de contante waarde of het jaarlijks tekort weergegeven. Elk scenario kan worden geprint als toevoeging op het hypotheekadvies. “Aan de hand van de scenario’s kan de adviseur bepalen of aanvullend advies nodig is”, aldus salesmanager Jan van Lierop.
Dat aanvullende advies wordt dan idealiter gegeven met behulp van de financiële planningsoftware AfinPro. “Financiële planning ontstaat vaak uit hypotheekadvies. Wij hebben een rekentool ontwikkeld waarmee de hypothecaire maandlasten kunnen worden ingevoerd in AfinPro. Maar je kunt vanuit AfinOnline ook terug naar AfinHyp om het hypotheekadvies aan te passen, zodat er een ander scenario uitkomt.”
Samenwerking
Infa wil marktleider worden op het gebied van hypotheeksoftware. “Daarom zijn we met MoneyView gaan samenwerken.” Sinds juli is AfinHyp marktdekkend doordat de gegevens van de MoneyView-database Aequote zijn opgenomen in het pakket. Het aantal gebruikers van AfinHyp is in de afgelopen maanden gegroeid van 525 naar ruim 800. “De laatste stap is van het hypotheekadvies een financieel plan maken”, aldus Van Lierop. “Alleen is AfinPro voor de hypotheekadviseur een te complex programma. Met AfinOnline kan de adviseur in twee muisklikken naar een financieel plan. Het is in feite de tool die de kaders buiten het hypotheekadvies bereikbaar maakt.”
De hypotheekberekening in AfinHyp resulteert in een adviesrapport, waarbij voor de polis kan worden gekozen voor een berekening op basis van het rendement zoals de maatschappij het berekent of het brutorendement (inclusief kosten voor de klant). Met de mogelijkheden van AfinOnline is de adviseur meteen voorbereid op de Wet Financiële Dienstverlening (WFD), aldus Van Lierop. “Daarin wordt vastgelegd dat je het hypotheekadvies voor de klant moet vertalen in een aantal scenario’s. Aan het advies moet een budgetberekening worden toegevoegd.”
Voor de uitbreiding van AfinHyp worden geen extra kosten in rekening gebracht. Infa is de afgelopen weken onder meer bij NBVA-leden op bezoek geweest om een demonstratie te geven van AfinOnline. “Wij richten ons in eerste instantie op de kleinere tussenpersonen die nog met maatschappijsoftware werken. Als de WFD van kracht wordt, moeten zij gebruik gaan maken van vergelijkingssoftware. Daar zit voor ons de groei in. Kleinere kantoren werken vaak met één of twee adviseurs; zij willen graag e 500 per jaar betalen voor een compleet vergelijkingspakket.” De komende anderhalf jaar wil Infa het aantal AfinHyp-licenties vergroten tot 2.500.

Reageer op dit artikel